Μενού Κλείσιμο

Σπίρα Λακωνίας

Η Σπίρα (ή Σπείρα) είναι ένα μικρό παραδοσιακό μανιάτικο χωριό που δεν κατοικείται πια παρά μόνο τα καλοκαίρια. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Κοκκάλα στον δρόμο προς το Ταίναρο.

Στην κορυφή του λόφου δεσπόζουν οι πύργοι των Μελάδων και το πυργοσυγκρότημα Μελά-Γεωργακογιάννη του 1780. Τα σπίτια της Σπίρας είναι πέτρινα, χτισμένα με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική. Στα ανατολικά του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, ένας κυκλικός πολεμικός πύργος και υπολείμματα οχυρωματικών έργων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία που είναι αφιερωμένη στον Γρηγόρη Μελά. Κοντά στο χωριό σώζεται κι ένας παλιός μύλος, ο οποίος ίσως να είναι ο μοναδικός αλευρόμυλος της Μέσα Μάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σπείρα είχε αναπτύξει διαχρονικές σχέσεις με την Ελαφόνησο που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού όπως μαρτυρούν οι ομοιότητες των κεραμικών που βρέθηκαν στην περιοχή με εκείνα της προϊστορικής Ελαφονήσου. Αλλά και στα πιο πρόσφατα χρόνια  ορισμένοι Μελάδες έφυγαν από τη Σπίρα εξαιτίας κάποιας βεντέτας και εγκαταστάθηκαν στην Ελαφόνησο.

Φωτό: https://oimaniateseinaipantou.blogspot.com/