Μενού Κλείσιμο

Σπηλιά Μεσσηνίας

H Σπηλιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Τριφυλίας, χτισμένη μέσα σε κάμπο ανάμεσα στα όρη Αιγιάλειο και Κυπαρισσιακό. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 500 κατοίκους.

Το όνομά της προήλθε από ένα μικρό σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στο ρέμα του Σκανδάλη, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι ως χώρο φύλαξης των ζώων τους.

Πρώτοι κάτοικοι και ιδρυτές της Σπηλιάς ήταν οι αδελφοί Κωνσταντίνος, Γεωργάκης και Ιωάννης Μπίτσιλας που έφτασαν στην περιοχή το 1833 από τους Αρμενιούς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημερινό χωριό υπήρχε ένας μικρός οικισμός που ονομαζόταν Ρεντεμίρι. Εκεί είχε εγκαταστήσει ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Αθανάσιος πρώην σκλάβους, χριστιανούς στο θρήσκευμα, τους οποίους είχε εξαγοράσει από τους Τούρκους.

Το χωριό έχει χτιστεί βάσει ρυμοτομικού σχεδίου από το 1924. Έχει παραδοσιακά σπίτια, δύο όμορφες πλατείες και το δημοτικό σχολείο, χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον χώρο του σχολείου έχει στηθεί μνημείο για τα παιδιά που σκοτώθηκαν από γερμανική νάρκη στις 2 Μαρτίου 1941. Η πρώτη εκκλησία της Σπηλιάς χτίστηκε το 1874 και ο σημερινός μεγάλος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου το 1954, ενώ υπάρχουν και τέσσερα ξωκλήσια σε διάφορα σημεία γύρω από το χωριό.

Η Σπηλιά πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και στα εννιάμερα της Παναγίας (22/23 Αυγούστου) όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή μουσική.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by kiriakosk)