Μενού Κλείσιμο

Σπανιάκος, Χανιά

Ο Σπανιάκος είναι οικισμός της κοινότητας ΠαλαιοχώραςΣελίνου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ. και σε απόσταση 8χλμ. από την Παλαιοχώρα. Σήμερα κατοικείται από 120 άτομα.

Λέγεται ότι ο οικισμός πήρε αυτό το όνομα από την εποχή του αυτοκράτορα Νικη φόρου Φωκά. Σύμφωνα με την παράδοση ο Φωκάς είχε φέρει εδώ αποίκους από την Ισπανία για να αυξήσει τον πληθυσμό του. Στο Σπανιάκο μέχρι τα τελευταία χρόνια υπήρχε καθαρά μουσουλμανικός πληθυσμός. Οι μωαμεθανοί πιστεύουν ότι ήταν οι απόγονοι των παλιών κατοίκων που τον καιρό της Τουρκοκρατίας εξισλαμίσθηκαν βίαια από τους κατακτητές.

Κατά την Τουρκοκρατία υπήρχε στο Σπανιάκο το καλύτερο και μεγαλύτερο τούρκικο τζαμί που είχε κτιστεί με ένα περίεργο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Λέγεται ότι αυτό ήταν το μοναδικό τζαμί της επαρχίας Σελίνου και το θρησκευτικό κέντρο των Τούρκων όλης της περιοχής. Αργότερα, στα 1897, οι Χριστιανοί το κατεδάφισαν και έκτισαν στη θέση του ένα σχολείο.

Στο χωριό υπήρχαν παλιά δύο πελώριοι πλάτανοι Ο ένας βρισκόταν στο τούρκικο τζαμί και ο δεύτερος στη βρύση του Καλάμου. Ο τελευταίος πλάτανος λέγεται ότι ήταν τότε το μεγαλύτερο δένδρο του νομού Χανίων. Κάποιος Τούρκος όμως στη διάρκεια μιας επανάστασης λέγεται ότι το κατέστρεψε. Στο χωριό βρίσκουμε πολλές εκκλησίες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη. Η κεντρική εκκλησία είναι η Ζωοδόχος Πηγή, που κτίστηκε τα τελευταία χρόνια. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δυστυχώς όμως οι περισσότερες τοιχογραφίες του είναι σήμερα κατεστραμμένες. Άλλες εκκλησίες της περιοχής είναι η παλιά εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που έχει ανακαινιστεί, η βυζαντινή τοιχογραφημένη της Υπαπαντής και η εκκλησία των Ταξιαρχών.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.