Μενού Κλείσιμο

Σκρα Κιλκίς

Το χωριό  Σκρα, γνωστό από την ομώνυμη μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Πάικο, σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπάγεται στον Δήμο Παιόνιας και αριθμεί 187 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στα μέσα του 15ου αιώνα υπήρχαν στο χωριό, το οποίο ονομαζόταν Λούμνιτσα, 18 σπίτια χριστιανών. Στο τέλος του 17ου αιώνα, ξέσπασε στην περιοχή επανάσταση κατά των Τούρκων και πολλά χωριά καταστράφηκαν από τα αντίποινα του οθωμανικού στρατού. Τότε πολλοί κάτοικοι της Σελέστης που βρισκόταν στα βόρεια του Σκρα εγκαταστάθηκαν στο χωριό συνεχίζοντας όμως να θάβουν τους νεκρούς τους σε ξεχωριστό νεκροταφείο.

Η σημερινή ονομασία του χωριού προέρχεται από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στα βλαχομογλενίτικα σημαίνει λίκνο των βράχων. Εκεί διεξήχθη, στις 17 Μαΐου 1918, η Μάχη του Σκρα, μία από τις σπουδαιότερες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου, όπου ο ελληνικός στρατός νίκησε τον βουλγαρικό, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στους Συμμάχους και ενθουσιασμό στον ελληνικό λαό.

Στο Σκρα λειτουργεί «Μουσείο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα» με τα εκθέματα μνήμης της ιστορικής μάχης, όπως κειμήλια του μετώπου, έγραφα, φωτογραφίες, στολές και πλήθος άλλων αντικειμένων.

Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με μια σμαραγδένια λίμνη και μικρούς καταρράκτες ανάμεσα σε πυκνό δάσος με πανύψηλα δέντρα, πλατάνια, βελανιδιές και πεύκα.