Μενού Κλείσιμο

Σκοτίνα Πιερίας

H Σκοτίνα είναι χτισμένη στις νοτιοανατολικές παρυφές του Ολύμπου σε υψόμετρο 200 μέτρων. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό βρίσκεται η Παραλία Σκοτίνας με όμορφη αμμουδιά που προσελκύει πολλούς παραθεριστές. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δίου-Ολύμπου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 883 κατοίκους.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται πιθανότατα στα σκουτιά, δηλαδή στα μάλλινα υφάσματα, που φτιάχνονταν στην περιοχή και από τα οποία γίνονταν οι κάπες ή πανιά για τα ιστιοφόρα πλοία της εποχής.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού προήλθαν από την περιοχή της Καλαμπάκας όπου υπάρχουν ακόμα χαλάσματα του οικισμού τους. Αρχικά ίδρυσαν το χωριό στη Βερδικούσα, εκεί που είναι σήμερα το δάσος της Σκοτίνας και στη συνέχεια το εγκατέλειψαν για να χτίσουν νέα σπίτια στη σημερινή Άνω Σκοτίνα ή Παλιά Σκοτίνα που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη αφού οι κάτοικοι μετακινήθηκαν και πάλι για εγκατασταθούν στη σημερινή Σκοτίνα. Λέγεται ότι η μετεγκατάσταση στη σημερινή τοποθεσία έγινε με παρότρυνση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλίνικου και ξεκίνησε το 1890. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Καλλίνικος καταγόταν από τη Σκοτίνα και υπήρξε μεγάλος ευεργέτης του χωριού χτίζοντας σχολείο και εκκλησία για τους κατοίκους.

Η Σκοτίνα ήταν μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εμπορικό κέντρο της περιοχής που ευημερούσε χάρη στην επεξεργασία μεταξιού, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά τον 19ο αιώνα στην κοινοπραξία των χωριών της περιοχής με επίκεντρο τα Αμπελάκια Θεσσαλίας.

Κατά τη Γερμανική κατοχή πολλοί κάτοικοι συμμετείχαν στην αντίσταση ως μέλη του κομιτάτου των Πόρων που ιδρύθηκε στους Πόρους το 1941.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, ενώ το καμάρι της Σκοτίνας είναι ο ναός του Αγίου Αθανασίου στο παλιό χωριό που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και διαθέτει εξαιρετικές αγιογραφίες που έχουν βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η εκκλησία αποτελεί, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μοναδικό δείγμα κατασκευής με ευτελή υλικά και συγχρόνως αριστουργηματική αγιογράφηση. Στο παλιό χωριό υπάρχει επίσης η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1862 στα ερείπια παλιού ναού.

Κάθε χρόνο στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου γίνεται στη Σκοτίνα μεγάλο γλέντι με παραδοσιακά όργανα και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερο είναι και το έθιμο της Κυριακής της Αποκριάς όπου καίγεται η τσαγκάλα (σωρός κέδρων) γύρω από την οποία χορεύουν. Παλιότερα κάθε γειτονιά είχε την τσαγκάλα της, ενώ μετά το κάψιμο των κέδρων πήγαιναν να ζητήσουν συγχώρεση από τους μεγαλύτερους της οικογένειας.

Φωτό: https://explorepieria.gr/