Μενού Κλείσιμο

Σκαλωτή, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σφακίων που βρίσκεται σε απόσταση 88χλμ νοτιονατολικά των Χανίων. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 130μ. και κατοικείται από 120 άτομα. Τα κύρια προϊόντα του είναι ελαιόλαδο, μελισσοκομικά, κτηνοτροφικά είδη και χαρούπια. Οι γυναίκες ασχολούνται με υφαντά και πλεκτά.

Στην κοινότητα Σκαλωτής ανήκουν οι οικισμοί Καψοδάσος, Αργουλές και Μανικά.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο ότι είναι κτισμένο σε πλαγιά βουνού και αναγκάζονται οι κάτοικοι να ανεβαίνουν σαν σε σκαλιά.

Το χωριό με τη σημερινή μορφή του, πρωτοεμφανίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή, όπως συμπεραίνεται από τις τοιχογραφημένες εκκλησίες της περιοχής.

Οι κάτοικοι είναι γνήσιοι Κρητικοί. Μεταξύ των παλιότερων οικογενειών συγκαταλέγονται οι Μανούσακοι, Βοτζάκηδες, Σαμαριτάκηδες, Γλυνιαδάκηδες, Θεοδοσούληδες, Κακανηδάκηδες, Σοφούληδες, Ναψάκηδες και Τζωρτζάκηδες.

Στην παραθαλάσσια τοποθεσία Αγία Μαρίνα, υπάρχουν ερείπια, καθώς και σπασμένα κομμάτια γυαλιού, που δηλώνουν ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα υαλουργείο.

Οι Σφακιανοί έδωσαν μάχη με το Μουσταφά Πασά το 1828, στη θέση Ακοσταρέ. Άναψαν φωτιές γύρω του και κείνος έδωσε διαταγή να αφήσουν τα μεταγωγικά με τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια και να πετούν ότι μπορούν για να απασχολήσουν τους πεινασμένους επαναστάτες, ώστε αυτός και ο στρατός του να καταφέρουν να διαφύγουν. Παρά τις ενέργειές του κινδύνευσε να συλληφθεί ακόμη και ο ίδιος.

Πάνω από τη Σκαλωτή υπάρχει η ψηλή κορυφή Αγριμοκεφάλα. Η ονομασία είναι δείγμα ότι υπήρχαν εκεί πολλά αγρίμια.

Στη Σκαλωτή υπάρχει επίσης το ομώνυμο φαράγγι.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, η οποία είναι καινούργια. Ο Άγιος Γεώργιος είναι εξωκκλήσι, το οποίο κτίστηκε πάνω στα ερείπια παλιού ναού. Ο Προφήτης Ηλίας, που είναι μισοερειπωμένη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες. Ο Άγιος Γεώργιος είναι παλιά ερειπωμένη εκκλησία και ο Άγιος Νεκτάριος καινούρια. Η Αγία Παρασκευή είναι τοιχογραφημένος ναός σε μερικά σημεία, ενώ ο Τίμιος Σταυρός είναι παλιά εκκλησία χωρίς τοιχογραφίες.

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι βυζαντινή, η οποία αρχικά είχε τοιχογραφίες. Αλλά όταν καταστράφηκε λόγω κατολίσθησης, η δεύτερη, που κτίστηκε στη θέση τη ς παλιάς δεν τοιχογραφήθηκε. Για τρίτη φορά ξανακτίστηκε πρόσφατα. Σώζονται ερείπια της πρώτης και μερικές τοιχογραφίες. Τέλος η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι παλιά χωρίς τοιχογραφίες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AE_%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD