Μενού Κλείσιμο

Σίσες Μυλοποτάμου

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Μυλοποτάμου που απέχει 42 χμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μ. έχει 500 κατοίκους. Στο χωριό ανήκει ο ποταμός Γαληνός καθώς και το μοναστήρι Βωσάκου.

Σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων το χωριό οφείλει το όνομα του στο ότι εκεί τραντάχτηκε ο κόσμος όταν οι Τούρκοι σκότωσαν 101 άτομα και από τη λέξη σεισμός προήλθε η ονομασία Σίσες. Πάντως η πιο σωστή άποψη είναι αυτή που λέει ότι το χωριό διατήρησε το όνομα της αρχαίας πόλης Σίσα. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι λίγο έξω από το χωριό, στη θέση Αλμυρίδα, βρέθηκε μια κυλινδρική στήλη που χρησίμευε για βωμός ή για οροθέσιο της περιοχής. Απάνω στη στήλη είναι γραμμένη η λέξη Σισαιών με γράμματα του 20ου π.Χ. αιώνα ή των αρχών του 10ου π.Χ. αιώνα. Την επιγραφή ανακάλυψε ο Ηρακλειώτης Μιχάλης Διαλυνάς. Η στήλη αυτή σε συνδυασμό με τα νομίσματα που έχουν βρεθεί σε τάφους και τα ερείπια που υπάρχουν στην περιοχή, δείχνουν ότι εκεί υπήρχε η αρχαία πόλη Σίσα.

Μάλιστα παλιά το χωριό ονομαζόταν Ατσάλι . Παλιότερες οικογένειες είναι οι Ρασούληδες, οι Μαυράκηδες και οι Λιανέρηδες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγουν ελιές, εσπεριδοειδή, σταφύλια, κρασί, χαρούπια, κηπευτικά και το αλάβδανο που βγαίνει μόνο στο χωριό αυτό.

Χαρακτηριστικά του χωριού είναι το σπήλαιο του Μούγγρη. Το ονόμασαν έτσι γιατί παλιά έλεγαν ότι από εκεί μέσα έβγαιναν μουγγρητά, καθώς και το σπήλαιο του Κουρουπητού, το οποίο είναι ανεξερεύνητο.

Το μοναστήρι που λέγεται Μονή των 318 Πατέρων καταστράφηκε στην Τουρκοκρατία και οι μοναχοί μεταφέρθηκαν στο σημερινό Τίμιο Σταυρό. Το μοναστήρι Βωσάκου, στη θέση Αλυκές, είναι αφιερωμένο στους Άγιο Αντώνιο και Άγιο Νικόλαο, με εικόνες του 14ου αιώνα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.lifespeed.gr