Μενού Κλείσιμο

Σφενδάμη Πιερίας

Η Σφενδάμη (ή Σφενδάμι) είναι χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 160 μέτρων, βορειοανατολικά της Κατερίνης από την οποία απέχει 25 χιλιόμετρα. Υπάγεται στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και οι κάτοικοί της (935 κατά την απογραφή του 2011) ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και ελιών και δευτερευόντως με την κτηνοτροφία.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά το 1908, όταν μετά την επανάσταση των Νεότουρκων η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει στην περιοχή Τούρκους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, στην περιοχή υπήρχε οικισμός που ονομαζόταν Πάλιανη μέχρι και τα χρόνια του Μακεδονικού Πολέμου, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Μετά την απελευθέρωση, το 1912, εγκαταστάθηκαν στα σπίτια που υπήρχαν ήδη, Έλληνες πρόσφυγες από τη Σκόπελο της Ανατολικής Θράκης, διωγμένοι από το τουρκικό καθεστώς, καθώς και κτηνοτρόφοι Βλάχικης καταγωγής. Το 1920 ήρθαν να προστεθούν στους κατοίκους του χωριού οικογένειες ακτημόνων από τη Στερεά Ελλάδα και μετά το 1923 πρόσφυγες από τον Πόντο. Εκείνη την περίοδο το χωριό μετονομάστηκε σε Σφενδάμη από το δέντρο σφένδαμος. Μέχρι τότε η επίσημη ονομασία ήταν Πάλιανη, ενώ οι Θρακιώτες αναφέρονταν σε αυτό  με την ονομασία Νέα Σκόπελος, από τον τόπο καταγωγής τους.

Πολλά σπίτια του χωριού πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ και αργότερα στον Εμφύλιο σημειώθηκαν καταστροφές.

Στη Σφενδάμη γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου τιμώντας τον Προφήτη Ηλία, μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού που βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία με πεύκα και βελανιδιές. Επίσης εορτάζεται η Ζωοδόχος Πηγή, ενώ στη γιορτή του Αγίου Νικολάου γίνεται πανηγυρική λειτουργία στον ομώνυμο ναό του χωριού και περιφορά της εικόνας. Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές, διοργανώνονται κάθε χρόνο το «Αντάμωμα των απανταχού Σφενδαμιωτών» από τον ποντιακό σύλλογο «Πυρρίχιο» με τη συμμετοχή πολλών ποντιακών συλλόγων της Πιερίας και το Λαογραφικό Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας από τον λαογραφικό σύλλογο «Η Πάλιανη» με συμμετοχή συλλόγων από τη Βόρεια Πιερία αλλά και από διάφορους νομούς της Ελλάδας. Στο χωριό λαμβάνει επίσης χώρα και ένα αθλητικό διήμερο εκδηλώσεων, το Sfendami Mountain Festival, που περιλαμβάνει ορεινό τρέξιμο , ορεινή ποδηλασία και διάφορες δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό και το περιβάλλον.