Μενού Κλείσιμο

Σφακοπηγάδι, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται σε απόσταση 40χλμ. από τα Χανιά, στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Χανίων. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 περίπου μ. Οι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 80 και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Τα προϊόντα που παράγουν είναι οι ελιές, τα σταφύλια και το κρασί. Η ετήσια μάλιστα παραγωγή λαδιού φτάνει τους 150 τόνους. Στην κοινότητα υπάγονται οι οικισμοί Τριαλώνια και το Αρμενοχωριό.

Όπως μας αναφέρουν οι κάτοικοι, η ονομασία του προήλθε από τους ψηλούς θάμνους (τις πικροδάφνες), που στην τοπική διάλεκτο έχουν την ονομασία σφάκα. Τέτοιοι θάμνοι υπάρχουν άφθονοι στην περιοχή. Δίπλα σε μια τέτοια σφάκα, υπάρχει ένα παλιό πέτρινο πηγάδι, που θεωρείται μάλιστα και το πιο παλιό του χωριού.

Η γύρω περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι και υδραγωγείο μινωικής περιόδου.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό κατοικούσαν Τούρκοι, Παλιότερες οικογένειες θεωρούνται οι Μπικάκηδες, οι Κουτσουρέληδες και οι Σκευάκηδες.

Στο Σφακοπηγάδι υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ευαγγελισμού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B9_%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD