Μενού Κλείσιμο

Σελλασία Λακωνίας

Η Σελλασία είναι χωριό της Λακωνίας που βρίσκεται στα βόρεια της Σπάρτης, σε υψόμετρο 586 μέτρων. Ανήκει στον Δήμο Σπάρτης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 311 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βουρλιάς. Τη σημερινή του ονομασία την οφείλει στην αρχαία Σελλασία που τοποθετείται στον λόφο του Παλαιογουλά, κοντά στο σημερινό χωριό.

Στους αρχαίους χρόνους υπήρχε στην περιοχή φυλάκιο των Σπαρτιατών για να ελέγχει τη διάβαση προς τη Λακωνία. Το 222 π.Χ. έγινε εκεί μία μάχη που έκλεισε το κεφάλαιο πόλις-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Αντίγονος Γ΄ Δώσων, αντιβασιλιάς της Μακεδονίας και η Αχαϊκή Συμπολιτεία  πολέμησαν με τους Σπαρτιάτες του μεταρρυθμιστή βασιλιά Κλεομένη Γ΄. Η Σπάρτη ήταν η τελευταία πόλη-κράτος της παλαιότερης εποχής που συνέχιζε να αντιστέκεται, τόσο στην εξουσία των Μακεδόνων όσο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Τελικά οι δυνάμεις των συμμάχων νίκησαν τους Σπαρτιάτες και ενέταξαν τη νικημένη πόλη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Οι κάτοικοι της Σελλασίας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την συγκομιδή ελιάς και παραγωγή λαδιού.

Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, ένας θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, η σύζυγος του οποίου κατάγεται από τη Σελλασία. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης, η γιορτή έχει καθιερωθεί και το τριήμερο των εκδηλώσεων οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα με βάση τη βρώσιμη ελιά και να παρακολουθήσουν διαλέξεις ειδικών για καλλιεργητικές μεθόδους. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Στην κεντρική πλατεία της Σελλασίας, δίπλα στην εκκλησία, γίνεται στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, διήμερο πανηγύρι με τους ντόπιους και κατοίκους από τα γύρω χωριά να διασκεδάζουν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

 Φωτό: https://www.exploresparta.gr/tourism/tnedirfsp//uploads/2014/04/Discover_Sparta_Oinountas_Selassia_02.jpg