Μενού Κλείσιμο

Σαπουνακαίικα

Τα Σαπουνακαίικα είναι ένα γραφικό χωριό της Κυνουρίας χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα απέναντι από την Παραλία Τυρού και σε μικρή απόσταση από τους υπόλοιπους οικισμούς του. Οι κάτοικοί του έχουν  τσακώνικη προέλευση.

Ο οικισμός έχει και παραλιακό τμήμα, την παραλία Σαπουνακαίικων, που σήμερα έχει ουσιαστικά ενωθεί με την Παραλία Τυρού. Παλιότερα ο Τυρός και τα Σαπουνακαίικα αποτελούσαν ενιαίο δήμο, το Δήμο Τυροσαπουνακαίικων. Σήμερα τα Σαπουνακαίικα ανήκουν στην Δημοτική ενότητα Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Η παραλία έχει πεντακάθαρα και ήρεμα νερά και στο μικρό λιμανάκι επιστρέφουν τα ψαροκάικα που φέρνουν φρέσκα αλιεύματα για τους παραθεριστές που γεμίζουν τον τόπο κάθε καλοκαίρι.

Δίπλα στην παραλία Σαπουνακαίικων βρίσκεται ο λόφος Κάστρο με υπολείμματα αρχαίου οικισμού και κυκλώπειων τειχών. Κάτω ακριβώς από τον λόφο είναι η πανέμορφη παραλία της Λιγεριάς, στην οποία οδηγεί μόνο μονοπάτι, ενώ στην πλαγιά του δεσπόζουν τρεις όμορφοι συντηρημένοι ανεμόμυλοι.

Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε το 1864, η βρύση του Δίκαιου και ο ερειπωμένος νερόμυλος του Ζαρόκωστα.