Μενού Κλείσιμο

Σαμοθράκη

Η Χώρα ή Σαμοθράκη είναι η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Σάος, μέσα στα πεύκα και στη «σκιά» του μεσαιωνικού κάστρου των Gatilluzzi που δεσπόζει στην άκρη της. Τα πετρόχτιστα διώροφα με τις κεραμιδωτές σκεπές και τα πλακόστρωτα δρομάκια της έχουν χαρίσει στη Χώρα τον τίτλο του παραδοσιακού, διατηρητέου οικισμού.

Βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και είναι έτσι χτισμένη ώστε να είναι αθέατη από τη θάλασσα, από φόβο για τους πειρατές που απειλούσαν το νησί για αιώνες. Τα σπίτια της Χώρας είναι χτισμένα κολλητά το ένα με το άλλο, αλλά έτσι διατεταγμένα ώστε να μην «κόβουν» ποτέ τον ήλιο το ένα στο άλλο.

Σημαντικότερη εκκλησία της Χώρας είναι η επιβλητική Κοίμηση της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό των αρχών του 20ού αιώνα και διαθέτει μια πλούσια συλλογή με παλιά γεωργικά εργαλεία, αργαλειούς, παραδοσιακές στολές, χειροτεχνημένα σεντούκια, αναπαράσταση του παλιού «σαμοθρακίτικου σπιτιού» ‒μονόχωρο δωμάτιο όπου κουζίνα, καθιστικό και κρεβατοκάμαρα συνυπάρχουν‒ και πολλά ακόμη εκθέματα που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παραδοσιακά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, ταβέρνες και παλιά καφενεία. Ξεχωριστός είναι ο παραδοσιακός φούρνος που λειτουργεί από το 1853 στο ίδιο οίκημα ‒ εξακολουθώντας να ψήνει σε ξυλόφουρνο‒ ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο που συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαμοθράκης.