Μενού Κλείσιμο

Ρουμελί Μυλοποτάμου

Το Ρουμελί είναι χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου που απέχει 30 χμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60μέτρων.

Για την προέλευση του ονόματος του χωριού οι κάτοικοι διηγούνται την παρακάτω ιστορία: Κάποιος από τη Ρούμελη ήρθε στην Κρήτη για να ξεφύγει από τις συνέπειες του νόμου, γιατί είχε σκοτώσει κάποιον. Εγκαταστάθηκε σ’ αυτό το χωριό και έτσι ονομάστηκε Ρουμελί. Γιος του ήταν ο πρώτος κάτοικος, του οποίου το σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα.

Το Ρουμελί είναι σύνθετη λέξη με αραβική ρίζα. Προέρχεται από τις λέξεις Ρουμ + ηλι, που σημαίνει ορμητήριο των Ρωμιών.

Το χωριό – σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων  πρωτοεμφανίζεται με τη σημερινή του μορφή, γύρω στα 1570-1600. Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Μαστοράκηδες, Αλυσανδράκηδες, Σκαρβελάκηδες, Ζαχαριουδάκηδες, Τζαγκαράκηδες, Κουφάκηδες, Λιοδάκηδες, Ανδρουλιδάκηδες, Αστρινάκηδες και Παπαδάκηδες.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό κατοικήθηκε από τους Τούρκους. Υπάρχουν μάλιστα και πολλά σπίτια που κτίστηκαν τότε. Στην περιοχή έμεναν και δυο Τούρκοι αγάδες. Ο ένας λεγόταν Σκλαθαλής, είχε πολλά κτήματα και θεωρούνταν ο πλουσιότερος αγάς της περιοχής. Ο άλλος ονομαζόταν Πηνιάλης, με αρκετή περιουσία στην κατοχή του κι αυτός. Όταν έφυγαν από το χωριό πούλησαν τις περιουσίες τους στους Έλληνες. Έχει διασωθεί ένα τζαμί στην τοποθεσία Μεσοχώρια, στο οποίο έρχονταν Τούρκοι από τα γύρω χωριό για να προσευχηθούν.

Στην περιοχή υπάρχει η σπηλιά του Ντάχνη, στην οποία λένε ότι κατέφευγαν οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των Τούρκων. Αναφέρεται ότι το σπήλαιο αυτό συγκοινωνεί με το ιστορικό σπήλαιο του Μελιδονίου. Σαν επιβεβαίωση οι κάτοικοι λένε ότι έριξαν κάποτε έναν κόκορα από το σπήλαιο του Μελιδονίου και βγήκε στο σπήλαιο του Ντάχνη.

Στο χωριό Ρουμελί υπάρχουν και οι εξής εκκλησίες: Η Αγία Ζώνη η οποία κτίστηκε περίπου το 1570. Υπάρχουν και δυο εικόνες του 1874 που λέγεται ότι τις δώρισε στην εκκλησία ο Τσάρος Αλέξανδρος. Είναι ο ενοριακός ναός του χωριού. Αρχικά υπήρχε το ένα κλίτος της εκκλησίας αλλά με την αύξηση του πληθυσμού προστέθηκε ακόμα ένα κλίτος κι έτσι, η σημερινή εκκλησία είναι δίκλιτος. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και παραστάσεις σκαλισμένες πάνω σε πέτρες. Ο Άγιος Αντώνιος, επίσης παλιά εκκλησία. Είναι κτισμένη μέσα σε βράχο, όπου μόνο ο ένας τοίχος της έχει κτιστεί. Είχε παλιές εικόνες που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα. Οι νέες εκκλησίες είναι ο Άγιος Νεκτάριος, η Αγία Μαρίνα και ο Άγιος Μηνάς.

Υπάρχει επίσης το παλιό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.cretanbeaches.com