Μενού Κλείσιμο

Ροσκά Ευρυτανίας

Η Ροσκά είναι ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ανάμεσα στα όρη  Παναιτωλικό και Οξυά, η οποία αποτελεί απόληξη των Βαρδουσίων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καρπενησίου και αριθμούσε 84 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011, αν και κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σχεδόν ακατοίκητη.

Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα του χωριού προήλθε από τη βασίλισσα Ρούσσα ή Ρούσκα που κατοικούσε σε ένα κάστρο κοντά στο χωριό ή από μία Ρωσίδα βασίλισσα που επισκέφτηκε την περιοχή με τη συνοδεία της. Παλιότερα το όνομα του χωριού γραφόταν με «ω» και υπογεγραμμένη, ενώ σήμερα έχει καθιερωθεί να γράφεται με «ο».

Η παλιότερη εκκλησία του χωριού και πολιούχος του είναι η Αγία Παρασκευή που χτίστηκε στις αρχές του 2ού αιώνα. Διαθέτει υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, μοναδικές φορητές εικόνες και άλλα κειμήλια. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι η Παναγία Θεοτόκος που χρονολογείται επίσης από τις αρχές του 20ού αι. και χτίστηκε με δαπάνη του Ροσκιώτη μετανάστη στην Αμερική Μυζήθρα Δημήτριου, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Προφήτης Ηλίας και η Αγία Κυριακή.

Πολύ κοντά στη Ροσκά βρίσκεται το φαράγγι «Πάντα Βρέχει» το οποίο έχει διαμορφωθεί από τη ροή του ποταμού Κρικελλοπόταμου δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες που λόγω του μεγάλου ύψους τους η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μια συνεχή τεχνητή βροχή. Στη βάση των καταρρακτών του δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες με παγωμένα, κρυστάλλινα νερά. Στην πορεία προς το φαράγγι, βρίσκεται η κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, γνωστή και ως Κακογέφυρο.

 

 

Φωτό: https://www.facebook.com/Ροσκά-Ευρυτανίας-355826761270306