Μενού Κλείσιμο

Ρόκκα, Χανιά

Η Ρόκκα είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται 43χλμ. βορειοδυτικά των Χανίων και σε υψόμετρο 220μ. Εδώ κατοικούν 90 περίπου άτομα, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Στην κοινότητα Ρόκκας υπάγεται και ο οικισμός Κερά.

Στην περιοχή γίνεται καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου. Η ετήσια παραγωγή λαδιού φτάνει τους 140 τόνους, ενώ το κρασί τους 250 τόνους. Ακολουθεί η οικόσιτη κτηνοτροφία, μια και στο χωριό υπάρχουν περίπου 400 αιγοπρόβατα. Άλλα προϊόντα της περιοχής είναι τα εσπεριδοειδή και διάφορα κτηνοτροφικά.

Το χωριό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές, του Barozzi, του BasiIicata και του «Καστροφύλακα». Στην τελευταία αναφέρεται ότι στη Rocca το 1583 κατοικούσαν 85 άτομα. Το χωριό ονομάστηκε Ρόκκα από τους Ενετούς. Γι’ αυτούς η λέξη Rocca σήμαινε fortezza, δηλαδή φρούριο. Έτσι λοιπόν ονόμασαν και τον απόκρημνο λόφο που βρίσκεται πάνω από το χωριό και στην κορυφή του ήταν κτισμένο ένα βυζαντινό φρούριο,Τρουλλί. Σήμερα πάνω στο λόφο υπάρχουν ερείπια του φρουρίου.

Πολλοί πιστεύουν ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε εδώ αρχαία πόλη με το ίδιο όνομα. Η άποψη αυτή όμως δεν είναι εξακριβωμένη. Πάντως, στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα υπολείμματα κάποιου θεάτρου, με λίθινα εδώλεια σκαλιστά σε βράχο, δακτυλιόλιθοι σπάνιας τέχνης, αγάλματα και διάφοροι τάφοι. Ακόμα ο περιηγητής GeroIa μας αναφέρει ότι είδε ερείπια βυζαντινού φρουρίου, στέρνες λαξευμένες στο βράχο και υπολείμματα οικοδομών.

Πολλοί από τους κατοίκους της Ρόκκας πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης και πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις κατά των Γερμανών. Οι παλιότερες οικογένειες που συναντάμε εδώ είναι οι Τσοντάκηδες, οι Καστανάκηδες, οι Σαριδάκηδες, οι Φτυλιδάκηδες, οι Λατζάκηδες, οι Σημαντηράκηδες και οι Φουντουλάκηδες.

Στην περιοχή γύρω απ’ το χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η σπουδαιότερη είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, μια από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες με τοιχογραφείες. Η λαϊκή παράδοση μας αναφέρει ότι κατά το γιορτασμό της εκκλησίας γινόταν σφαγή ζώων. Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στην τοποθεσία Κάμπος. Άλλες εκκλησίες της περιοχής είναι ο Άγιος Ευθύμιος, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Γεώργιος κι ο Άγιος Αντώνιος που είναι κτισμένος σε σπηλιά.

Κοντά στο χωριό βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον φαράγγι, το Φαράγγι της Ρόκκας, καθώς και τον απόκρημνο λόφο Τρουλλί, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του παλιού βυζαντινού φρουρίου. Στην περιοχή Φ ύ σα της Ρόκκας, όπου υπάρχει ένας κομμένος βράχος, οι κάτοικοι λένε ότι παρατήρησαν ένα παράξενο φαινόμενο. Λέγεται ότι εκεί ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος, που μοιάζει με φύσημα αέρα.\

Σ’ όλη την περιοχή υπάρχει άφθονο κυνήγι, όπως λαγοί και πέρδικες. Τελευταία έχουν εμφανιστεί ασβοί και κουνάβια, που κάνουν μεγάλες καταστροφές και έχουν γίνει μάστιγα για όλη την περιοχή της κοινότητας.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.