Μενού Κλείσιμο

Ρογδιά Βλάτους, Χανιά

Οικισμός που υπάγεται στην κοινότητα Βλάτους Κισάμου, με 77 κατοίκους. Κατά την ελληνική Επανάσταση, ο χωρικός Βασίλειος Ρογδιανός ή Φαράντος, πήρε μέρος στη μάχη των Δερβενακίων, σαν μέλος της προσωπικής φρουράς του Κολοκοτρώνη. Επίσης, από το χωριό κατάγεται και ο Παρθένιος Περίδης, που διατέλεσε πρόεδρος της Επαναστατικής Συνέλευσης κατά την Κρητική Επανάσταση του 186669.

Κοντά στο χωριό, στην τοποθεσία Φουντουλανιά, υπάρχει μια κουκουναριά, που σήμερα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Γύρω απ’ αυτή την κουκουναριά υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας δικαστήρια κι όσοι καταδικάζονταν σε θάνατο, λέγεται ότι τους κρεμούσαν από τα κλαδιά του δέντρου που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στη θέση Μιχελιανά, υπάρχει ένας ακόμα διατηρητέος πλάτανος. Ο μεγάλος αυτός πλάτανος έχει στον κορμό του μια κουφάλα με περίμετρο 11μ. περίπου. Εκεί, λοιπόν, λέγεται ότι έπαιρναν κρυφά τις αποφάσεις τους οι κατά καιρούς αγωνιστές στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Σε κάποιο σημείο, έξω από τη Ρογδιά, και στα σύνορα με το Έλος, συναντάμε ένα μεγάλο λάκκο. Γύρω από τη δημιουργία αυτού του λάκκου, η λαϊκή φαντασία έχει πλάσει διάφορες ιστορίες.

Λένε ότι ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, ύφαινε κάποτε μια Τουρκάλα. Την επισκέφτηκε τότε μια Χριστιανή και της είπε ότι δεν επιτρέπεται να εργάζεται ημέρα γιορτής. Η Τουρκάλα όμως δεν πήρε καθόλου υπόψη της τη συμβουλή της γυναίκας κι απάντησε: «το δικό μου πέταλο (εξάρτημα του αργαλειού) σφυρίζει». Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έγινε ένας τόσο δυνατός σεισμός, που δημιουργήθηκε αυτός εδώ ο λάκκος.

Στη Ρογδιά, συναντάμε δυο παλιές εκκλησίες, τον Άγιο Μάμα του 1200 περίπου και τον Άγιο Γεώργιο, με πολλές παλιές εικόνες.

Παλιές οικογένειες στο χωριό είναι οι Φαράντηδες, οι Παπαδάκηδες και οι Παντελάκηδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.