Μενού Κλείσιμο

Ροδίτης Ροδόπης

Ο Ροδίτης βρίσκεται στην πεδιάδα της Κομοτηνής, χτισμένος σε υψόμετρο 80 μέτρων και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη της Κομοτηνής. Είναι μεγάλο χωριό με 1.018 κατοίκους (κατά την απογραφή του 2011) που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κομοτηνής.

Το χωριό δημιουργήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών για την εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία.

Η πρώτη του ονομασία ήταν Πρώκτειο αλλά μετονομάστηκε σε Ροδίτης το 1957 επειδή στην περιοχή υπήρχαν αμπελώνες με σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας.

Κεντρική εκκλησία του Ροδίτη είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ μέσα σε ένα πευκόφυτο άλσος με πανοραμική θέα είναι κτισμένη η Αγία Κυριακή.  Η εικόνα της Αγίας Κυριακής μεταφέρθηκε το 1922 από τον Ιερό Ναό του χωριού Ύσωπο στην περιοχή των Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης.

Στις 7 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Κυριακής, αναβιώνει το «Γεύμα της Χαράς», ένα έθιμο που προέρχεται από την Ανατολική Θράκη, όπου προσφέρεται δωρεάν γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους που συνοδεύεται με λαϊκό γλέντι. Μεγάλο πανηγύρι διοργανώνεται και στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.