Μενού Κλείσιμο

Ροδιά Λάρισας

Το χωριό Ροδιά είναι χτισμένο κοντά στο σημείο που ο Πηνειός εξέρχεται από τη θεσσαλική πεδιάδα και διέρχεται αρχικά από τα στενά της Ροδιάς και έπειτα από την κοιλάδα των Τεμπών. Χάρη στα ποτάμια και στον χείμαρρο που περνά από την περιοχή, το χωριό έχει πλούσια βλάστηση και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στα στενά της Ροδιάς όπου συμβάλλει ο Πηνειός έχουν έρθει στο φως διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την παλαιότερη Νεολιθική μέχρι την Κλασική εποχή. Η σημαντικότερη ανακάλυψη είναι η εύρεση κάποιων εργαλείων με σχετικά μεγάλο μέγεθος με αμφίπλευρη δευτερογενή κατεργασία που ονομάζονται «αχέλαιοι χειροπελέκεις» και κατασκευάζονταν από ένα αρχαιότερο είδος ανθρώπου τον Homo Sapiens Archaic ή τον άνθρωπο Νεάτερνταλ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η ηλικία των χειροπελέκων ξεπερνά τα 300.000 χρόνια και ίσως είναι η αρχαιότερη πράξη ανθρώπινης δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο.

Κατά την Τουρκοκρατία το χωριό ονομαζόταν Μουσαλάρ που σήμαινε τόπος κοινής συμβίωσης. Στα νεότερα χρόνια η Ροδιά κατοικήθηκε κυρίως από Αρβανιτόβλαχους και Σαρακατσάνους.

Η κεντρική εκκλησία της Ροδιάς είναι η Ευαγγελίστρια ενώ υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο αισθητικό άλσος του Μπογιατζί στις όχθες του Πηνειού. Το άλσος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το χωριό και είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος με βρύση και πάγκους για ξεκούραση.

Φωτό: https://www.onlarissa.gr/