Μενού Κλείσιμο

Ρίζια Έβρου

Τα Ρίζια είναι χτισμένα στις νότιες όχθες του ποταμού Άρδα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Ορεστιάδα. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται η παραλία του Άρδα, ένα υπέροχο σημείο με πλούσια φύση και δροσερά νερά. Οι περισσότεροι από τους 1.200 περίπου κατοίκους των Ριζιών ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες.

Για την προέλευση της ονομασίας του χωριού έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές. Από τις πιο διαδεδομένες είναι ότι οφείλεται είτε στην καλλιέργεια ρυζιού είτε στα ριζώματα του Άρδα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Ντουτζιαράζ και αργότερα Ντουτζάρος στα βουλγαρικά.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού έχουν έρθει στην επιφάνεια υπολείμματα οικισμού της εποχής του Σιδήρου και διάφορα ευρήματα που φτάνουν ως την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.).

Τα Ρίζια ήταν υπό βουλγαρική κατοχή μεταξύ του 1913 και του 1919, οπότε και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Τότε, ο βουλγαρικός αλλά και ο τουρκικός πληθυσμός του χωριού ανταλλάχθηκε με Έλληνες πρόσφυγες από περιοχές της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων το χωριό είχε υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Σημαντικό θρησκευτικό κειμήλιο για τα Ρίζια αποτελεί η εικόνα του 1815 που απεικονίζει τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και δωρήθηκε το 1825 στην εκκλησία των Ταξιαρχών από τη συντεχνία των κρεοπωλών του Καραγάτς της Ανατολικής Θράκης.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου στη γιορτή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Επίσης, κάθε Αύγουστο διοργανώνεται στην παραλία του Άρδα η γιορτή καλαμποκιού με διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολύ κόσμο.

Φωτό: https://www.e-evros.gr/