Μενού Κλείσιμο

Ρεντίνα Θεσσαλονίκης

Η Ρεντίνα είναι χτισμένη κοντά στη λίμνη Βόλβη, στην κοιλάδα που ξεκινά από εκεί και καταλήγει στον Στρυμονικό κόλπο, τα επονομαζόμενα Στενά της Ρεντίνας ή «Μακεδονικά Τέμπη» που αποτελούν το πέρασμα από την κεντρική στην ανατολική Μακεδονία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βόλβης και στην απογραφή του 2011 αριθμούσε 503 κατοίκους.

Στα Στενά της Ρεντίνας έγινε στις 15 Ιουνίου του 1821 η Μάχη της Ρεντίνας, η οποία είχε αρνητική έκβαση για τους επαναστατημένους Μακεδόνες αλλά καθυστέρησε τους Οθωμανούς να κατέβουν προς τη Νότιο Ελλάδα. Μετά τη μάχη, οι Τούρκοι σφαγίασαν άμαχο πληθυσμό της περιοχής και κατέκαψαν οικισμούς.

Σημείο αναφοράς της Ρεντίνας είναι το βυζαντινό κάστρο της που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στην είσοδο των στενών της Ρεντίνας. Σε αυτή την περιοχή έχουν αποκαλυφθεί επίσης ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη νεολιθική περίοδο. Η πρώτη οχύρωση του κάστρου χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα, ενώ κατά την Ιουστινιάνεια περίοδο φαίνεται ότι το τείχος ενισχύθηκε με πύργους και εφοδιάστηκε με μια μεγάλη δεξαμενή. Μετά το 1204 ο οικισμός του κάστρου παραδόθηκε στους Φράγκους του βασιλείου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τοποθέτησαν μόνιμη φρουρά για να ελέγχουν την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και τον Στρυμονικό κόλπο. Το 1242 καταλήφθηκε από τον Ιωάννη Βατάτζη και κατά τον 13ο και 14ο αιώνα μονές του Αγίου Όρους είχαν ιδιοκτησίες στην περιοχή. Ο οικισμός άρχισε να εγκαταλείπεται από τα μέσα του 14ου αιώνα και πέρασε διαδοχικά στα χέρια Σλάβων, Ελλήνων και Τούρκων.

Στην είσοδο των Στενών βρίσκεται το ιστορικό μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο σε έναν μεγάλο χώρο γεμάτο δέντρα και φυτά και δέχεται πολύ κόσμο που έρχεται να το επισκεφτεί. Η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε από κατοίκους του χωριού Μόδι στα μέσα του 18ου αιώνα επειδή ο παππάς του χωριού που είχε ένα αμπέλι σε εκείνο το σημείο είδε σε όνειρο την Αγία Μαρίνα που τον πρόσταξε να βγάλει την εικόνα της από έναν κούφιο κορμό δέντρου και να την βάλει μέσα σε μια εκκλησία που θα χτίσει. Η εικόνα της Αγίας Μαρίνας που κρατά στο δεξί της χέρι ένα σφυρί και με το αριστερό της από τα μαλλιά τον διάβολο κλάπηκε αλλά ξαναβρέθηκε και λέγεται ότι φυλάσσεται στην εκκλησία της Άγιας Τριάδος στο Μόδι.