Μενού Κλείσιμο

Ρέμα (Ρεύμα) Λέσβου

Το χωριό Ρέμα ή Ρεύμα είναι ένα πολύ μικρό χωριό της Μυτιλήνης, χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου, στον λεγόμενο «κάμπο της Βατούσας» που περιβάλλεται από υψώματα και διαρρέεται από δύο ρέματα του παραποτάμου που διασχίζει το χωριό. Το όνομά του πιθανολογείται ότι προέρχεται από τα ρέματα αυτά ή από τα ρεύματα του αέρα που είναι πολύ ισχυρά στην περιοχή. Σήμερα, έχουν απομείνει στο χωριό ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι.

Ο χρόνος ίδρυσης του χωριού είναι άγνωστος, ωστόσο ένας κίονας που βρίσκεται σε παρακείμενο ξωκλήσι και μία μαρμάρινη πλάκα μαρτυρούν πιθανή κατοίκηση κατά τους παλαιοχριστιανικούς και τους ελληνιστικούς χρόνους αντίστοιχα. Γραπτή αναφορά στο Ρέμα γίνεται σε έγγραφο του 16ου αιώνα από τον ηγούμενο της μονής Λειμώνος Γαβριήλ.

Το Ρέμα είναι ο γενέθλιος τόπος του Κάλφα Νίκου Κομνηνού ο οποίος έχτισε λαμπρά κτήρια στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Σουλτάνου και έμεινε στην ιστορία ως αναστηλωτής του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα το 1810. Επίσης, εκεί γεννήθηκε ο Άγγελος Κατακουζηνός, γνωστός νευρολόγος-ψυχίατρος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Λητώ είχαν φιλικές σχέσεις και υποδέχονταν στο σπίτι τους στο κέντρο της Αθήνας σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης και διανόησης στη μεταπολεμική εποχή. Να σημειωθεί ότι ο Κατακουζηνός ήταν εκείνος που φρόντισε να εκτεθούν για πρώτη φορά στο σαλόνι του έργα του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά, στο σπίτι του καλλιτέχνη.

Καμάρι του χωριού είναι η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του, τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο και τη μαρμάρινη πλάκα με τρία ανάγλυφα στέφανα και επιγραφή στην αυλή του, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1880. Μοναδική αίσθηση στο χωριό δίνουν τα υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια με λαξευμένα θυρώματα, φτιαγμένα από τη σκουρόχρωμη ντόπια ηφαιστειακή πέτρα και τα γραφικά καλντερίμια που καταλήγουν στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με τρεχούμενα και άφθονα νερά όπου σχηματίζεται ο καταρράκτης «Βαθύλιμνος» προσφέροντας μοναδικές στιγμές γαλήνης και ηρεμίας.

Φωτό: https://www.stonisi.gr/