Μενού Κλείσιμο

Ρεγγίνιο Φθιώτιδας

Το Ρεγγίνιο (ή Ρεγκίνιο ή Ρεγγίνι) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων στους βορειοανατολικούς πρόποδες του όρους Καλλίδρομο, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον. Δυτικά του χωριού περνά ο ποταμός Βοάγριος, ενώ νότια και δυτικά βρίσκεται ο βιότοπος του Καλλίδρομου. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καμένων Βούρλων από τα οποία απέχει 12 χιλιόμετρα και αριθμεί 577 κατοίκους (κατά την απογραφή του 2011).

Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίας οχύρωσης, τάφοι και οικοδομήματα που ταυτίζονται με την αρχαία Ναρύκα ή Τάρφη, η οποία θεωρείται η γενέτειρα του Αίαντα του Λοκρού. Ο Αίαντας θεωρούνταν εθνικός ήρωας του αρχαίου ελληνικού φύλου των Λοκρών και έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως επικεφαλής τους. Η αρχαία Ναρύκα ήταν η σημαντικότερη πόλη των Λοκρών κατά την ομηρική εποχή και ασκούσε έλεγχο στα περάσματα της Φοντάνας και των Βασιλικών.

Τον Αύγουστο του 1821 ο βυζαντινός ναός της Παναγίας ‒ο οποίος χρονολογείται στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο‒ έγινε το εφαλτήριο για την περίφημη Μάχη των Βασιλικών, η οποία κατέληξε σε μία από τις πιο σημαντικές νίκες των Ελλήνων. Η νίκη είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί ανέκοψε την εκστρατεία των Τούρκων κατά της Πελοποννήσου. Η επέτειος της μάχης γιορτάζεται κάθε χρόνο με λαμπρότητα παρουσία τοπικών φορέων και συλλόγων.

Το Ρεγγίνι έχει ιδιαίτερα έθιμα που κρατά πιστά μέσα στην πορεία του χρόνου. Ανάμεσά τους είναι η γιορτή της Καθαροδευτέρας, το άναμμα φωτιών, η ένδυση με παραδοσιακές στολές τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ο εορτασμός των Παναγιώτηδων τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και η παρασκευή της γλυκιάς σουσαμόπιτας που ονομάζουν «Σαμόπιτα».