Μενού Κλείσιμο

Ρεγγίνι Φθιώτιδας

Το Ρεγγίνι (ή Ρεγκίνι) είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του όρους Καλλίδρομο ενώ κοντά του περνά ο ποταμός Βοάγριος. Απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Καμένα Βούρλα και έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους.

Κοντά στο χωριό, στη θέση «Παληοκάστρα» έχουν έρθει στο φως λείψανα αρχαίας οχύρωσης, τάφοι και ερείπια οικοδομημάτων. Εκεί τοποθετείται η πόλη Νάρυξ ή Τάρφη, γενέτειρα του Αίαντα του Λοκρού, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Λοκρών στον Τρωικό πόλεμο. Η Νάρυξ ήταν η σημαντικότερη πόλη των Λοκρών, του αρχαίου ελληνικού φύλου που κατοικούσε στην περιοχή της Λοκρίδας, η οποία στην αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο περιοχές, στη σημερινή Φθιώτιδα και στην περιοχή ανάμεσα στους σημερινούς νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η εκκλησία του χωριού η οποία είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή χρονολογείται στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα και διαθέτει ενδιαφέροντα ζωγραφικό διάκοσμο της εποχής αλλά και γιατί συνδέεται με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην περιοχή.

Στο Ρεγγίνι διασώζονται διάφορα έθιμα που είναι μοναδικά στην περιοχή, όπως ο ιδιαίτερος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, το άναμμα των φωτιών, η ένδυση με παραδοσιακές φορεσιές τη Δευτέρα του Πάσχα, ο εορτασμός των Παναγιώτηδων τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και η παρασκευή της παραδοσιακής σουσαμόπιτας, της Σαμόπιτας όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.

 

Φωτό: https://www.greece.com/(by janisxt)