Μενού Κλείσιμο

Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Με θέα σε μεγάλα βουνά και δάση, το Ραπτόπουλο είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με έλατα και καστανιές στους πρόποδες του όρους Τσούκα στην περιοχή του Ασπροποτάμου Αγράφων, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Απέχει 45 χιλιόμετρα από το Κερασοχώρι και 82 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

Το όνομά του το πήρε από τον πρώτο οικιστή του ο οποίος ονομαζόταν Ραπτόπουλος, ήταν ράφτης στο επάγγελμα και καταγόταν από την Ήπειρο.

Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που σε αντίθεση με πολλά από τα χωριά της περιοχής διατηρεί τη ζωντάνια του. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι τα διώροφα σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, ξύλο και κεραμίδια και τα εντυπωσιακά γεφύρια που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία της περιοχής. Έχει δύο πλατείες με τη μία να φιλοξενεί την εκκλησία και τη δεύτερη το δημοτικό σχολείο.

Κάθε Αύγουστο διοργανώνεται στο Ραπτόπουλο Γιορτή Καλαμποκιού με το έθιμο του ξεφλουδίσματος του καλαμποκιού, με παραδοσιακή μουσική και χορό, ψημένα καλαμπόκια και τοπικά εδέσματα για όλους τους παρευρισκόμενους. Το έθιμο του ξεφλουδίσματος καλαμποκιών αναβιώνει την παράδοση παλιότερων εποχών, όταν μαζεύονταν παρέες σε κάθε σπίτι και τραγουδώντας, με τη συντροφιά του κρασιού και του τσίπουρου, γίνονταν μια παρέα μέχρι το πρωί που τους έβρισκε να έχουν μαζέψει τον πολύτιμο καρπό του καλαμποκιού.

Φωτό: Ραπτόπουλο – Δήμος Αγράφων (agrafa.gr)