Μενού Κλείσιμο

Πυργού Ηρακλείου

Η Πυργού βρίσκεται στην πλαγιά ενός λοφίσκου, σε υψόμετρο 450 μέτρων και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα στην ύπαρξη πύργου μέσα στο χωριό κατά την Ενετοκρατία. Στην απογραφή του 2011 είχε 327 κατοίκους, οι οποίοι έχουν ως κύρια απασχόλησή τους την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ήδη από την περίοδο της Ενετοκρατίας παραγόταν στο χωριό κρασί της ποικιλίας μοσχάτο.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ευρήματα της μινωικής εποχής. Ο οικισμός ‒ως Pirgou‒ αναφέρεται για πρώτη φορά σε συμβόλαιο του 1271 που αφορούσε την προπώληση κρασιού. Επίσης, σε έγγραφο του 1370 αναφέρεται η ενοικίαση μέρους του φέουδου της Πυργού με την καταβολή να γίνεται στους ερημίτες του Αγίου Αυγουστίνου στον Χάνδακα.

Στην Πυργού υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά κτίσματα, ενώ διασώζονται και δύο αλευρόμυλοι. Αξιόλογοι είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από το 1601 και φέρει έμβλημα των Φραγκισκανών, ο ναός της Παναγίας που πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1866 και ανακαινίστηκε, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη, στην αυλή του οποίου σώζονται υπολείμματα πατητηριών, δοχεία και πήλινοι αγωγοί με τα οποία διοχετευόταν το κρασί στις αποθήκες.

Κοντά στην Πυργού, σε μια ρεματιά με πλατάνια και κυπαρίσσια, βρίσκεται το ξωκλήσι της Χρυσοπηγής. Η παλαιότερη αναφορά στη Χρυσοπηγή που λειτουργούσε ως μοναστήρι είναι από το 1577. Κατά την περίοδο της ακμής της είχε 70 μοναχούς και στην κατοχή της βρίσκονταν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Σήμερα, σώζονται δύο κλίτη, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Τίτου, ενώ υπήρχε και ένα τρίτο που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχουν υπολείμματα πατητηριού και ελαιοτριβείου, ο τάφος ενός μοναχού και λείψανα των κελιών.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ενώ στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στο πανηγύρι που διοργανώνεται στον προαύλιο χώρο της Χρυσοπηγής.

 

Φωτό: https://www.krititraveller.gr/