Μενού Κλείσιμο

Πύργος Τηλλυρίας Κύπρος

Κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας.

Ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας (απέχει 70 χιλιόμετρα από την Λευκωσία, 80 χιλιόμετρα από την Πάφο και πενήντα λεπτά από την Πόλη Χρυσοχούς).

 

Η ύπαρξη του χωριού τοποθετείται στον Μεσαίωνα, διαπίστωση που στηρίζεται σε διάφορα ευρήματα, όπως τάφοι, σταυροί και καρφίτσες από ορείχαλκο, κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα και νομίσματα.

 

Άλλες ανασκαφές αποκάλυψαν τάφους της ελληνιστικής περιόδου και των ρωμαϊκών χρόνων.

 

Η ονομασία προήλθε από το «Τρουλλί», ένα μικρό κτίσμα (παρατηρητήριο της περιόδου της Ενετοκρατίας) πάνω σε ένα λόφο, το οποίο φαίνεται σαν πύργος.

 

Στον Πύργο υπάρχει ο παλαιός ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη (1923) και  νεότερος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη. Επιπλέον υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Άγιου Στυλιανού και της Παναγίας της Γαλόκτιστης (κτισμένο σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Κάτω και Πάνω Πύργος).

Γαλόκτιστη ονομάστηκε επειδή κτίστηκε με γάλα. Ο εσωτερικός διάκοσμος δημιουργήθηκε σε δυο φάσεις (12ο και 14ο αιώνα). Είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού.

 

Στο κέντρο της κοινότητας υπάρχει ένα υπεραιωνόβιο υψικάρηνο Δρυ, ηλικίας 110 χρόνων, που φυτεύτηκε το 1898 και έχει ύψος 20 μέτρα και περιφέρεια 425 εκατοστόμετρα.

 

Ο Πύργος Τυλληρίας έχει περίπου 1500 κατοίκους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των παραθεριστών και επισκεπτών.

 

Φημίζεται για τα ροδάκινα, τα μανταρίνια και πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά. Επίσης παράγει παστά, σύκα και κάρβουνο.

Φωτογραφία: https://www.cyprusalive.com/el/village/nicosia-pyrgos-tyllirias