Μενού Κλείσιμο

Πύργος Σάμου

Από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου, ο Πύργος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους πρόποδες του βουνού Άμπελος, κοντά στον ποταμό Αμφίλησο, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά τρεχούμενα νερά. Απέχει 16 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο και 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου και αποτελεί κομβικό σημείο προς τα ορεινά χωριά του νησιού.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά το 1715 όταν οι πρώτοι κάτοικοι που κατάγονταν από τον Πύργο Διρού της Λακωνικής Μάνης κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τον τουρκικό ζυγό. Εκείνοι ήταν που έδωσαν στον νέο τους οικισμό το όνομα του χωριού τους και έχτισαν μία εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο που ήταν από τους προσφιλείς αγίους της πατρίδας τους. Υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή που υποστηρίζει ότι οι πρώτοι οικιστές προέρχονταν από τον Πύργο Ηλείας.

Ο Πύργος ήταν ένας οικισμός με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην πλούσια γεωργική παραγωγή σε μέλι, κρασί, λάδι αλλά και την ξυλεία μαύρης πεύκης. Παράλληλα, η θέση του στο κέντρο του νησιού τον είχε καταστήσει σημείο εξυπηρέτησης των γύρω χωριών.

Το χωριό έχει στενά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά χτισμένα σπίτια, παλιές εκκλησίες και παλιούς νερόμυλους. Στην πλατεία του Πύργου στέκει η ημιτελής πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που έχει ιστορική αξία για τους ντόπιους, ενώ έχει στηθεί μνημείο πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο αποτελεί ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1888 και προς τιμήν της διοργανώνεται στις 14 και 15 Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική, χορό και σαμιώτικο κρασί. Την παραμονή της γιορτής οι ντόπιοι ετοιμάζουν το παραδοσιακό «κεσκέκι», με κρέας, στάρι, κρεμμύδια και λάδι, το οποίο βράζει σε σιγανή φωτιά όλο το βράδυ και το πρωί μετά τη λειτουργία μοιράζεται στον κόσμο στον περίβολο της εκκλησίας.

Φωτό: https://www.isamos.gr/