Μενού Κλείσιμο

Πύργος Ψηλόνερου, Χανιά

Παραθαλάσσιος οικισμός της κοινότητας Μάλεμε της επαρχίας Κυδωνίας.

Η λέξη Πύργος, όπως διηγούνται οι γεροντότεροι, οφείλεται σε κάποιο κτίσμα, που υπολείμματά του χαλάστηκαν αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση. Λέγεται, μάλιστα, ότι βρέθηκε τότε εκεί που έσκαβαν και ένα τεράστιο σιδερένιο κλειδί, που υποτίθεται πως ήταν του ενετικού αυτού πύργου. Οι ενετικές απογραφές του «Καστροφύλακα» (1563) και του Τριβάν (1645) αναφέρουν το χωριό σαν Pirgo Phironezo ή Phironero Pirgos. Επειδή όμως οι Ενετοί προσθέτουν την λέξη – Πύργος» και στο διπλανό χωριό Πλατανιά, χωρίς να υπάρχει καμιά τέτοια εκδοχή, ο Ιδομ. Παπαγρηγοράκης υποστηρίζει την άποψη ότι η λέξη πύργος είναι παραφθορά κάποιας άλλης λέξης. Ίσως η λέξη αυτή να είναι burgo, που σημαίνει κώμη, μικροσυνοικισμός.

Ο οικισμός αυτός σ’ όλες τις ενετικές απογραφές αναφέρεται ως Ψειρόνερο. Στο Basilicata Psironero, στο Barozzi Phsironero και στον «Καστροφύλακα» Psironero με 52 κατοίκους.

Η ονομασία του πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ζωύφιο, που ζει σε στάσιμα νερά γνωστό με το όνομα ψείρα του νερού. Ίσως να υπήρχε εκεί κάποια πηγή ή πηγάδι με στάσιμα νερά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://www.greece.com/photos/destinations/Crete/Chania/City_Quarter/Pyrgos_Psilonerou/pirgos_psilonerou_beach/59210842