Μενού Κλείσιμο

Πύργος Ιωαννίνων

 

 

Ο Πύργος (Στράτσιανη παλιότερα) είναι ένα ορεινό χωριό της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα δυτικά του ποταμού Σαραντάπορου στο σημείο που αυτός ενώνεται με τον Βουρκοπόταμο και έχει θέα προς την κοιλάδα του Σαρανταπόρου, το όρος Σμόλικα και τα γύρω βουνά.

Το όνομα Στράτσιανη ίσως έχει σλάβικη προέλευση και σημαίνει τόπος φυλακίου. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι προέρχεται από παραφθορά του Στρατειανή διότι το χωριό αρχικά βρισκόταν λίγο ψηλότερα από την σημερινή γέφυρα του Σαραντάπορου, στην θέση Παλιοχώρι (σώζονται ερείπιά του), η οποία αποτελούσε οδικό κόμβο. Το νέο τοπωνύμιο Πύργος προήλθε από το ομώνυμο βουνό, στο οποίο βρίσκεται το χωριό.

Επί Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν τσιφλίκι του Αλή πασά, αλλά ήδη το 1845 είχε αποτσιφλικοποιηθεί. Το 1832 το κατείχε ως έμμισθος προστάτης ο Σιλιχτάρης Μπότα, ο οποίος είχε ορίσει ως σούμπαση (εκπρόσωπό του) τον τζατζά (φοροεισπράκτορα) Μέρο Τάτση. Το 1875 η Στράτσιανη είχε 202 οικογένειες και αλληλοδιδακτικό σχολείο με δάσκαλο μισθοδοτούμενο από την κοντινή μονή και την κοινότητα, ενώ το 1899 είχε δημοτικό σχολείο με 60 μαθητές. Η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό έγινε το 1913, όπως και σε όλη την περιοχή.

Έξω από το χωριό βρίσκεται η ερειπωμένη μονή Αγίας Τριάδας που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1930. Οι περίτεχνες εικόνες και αγιογραφίες της διασώθηκαν και φυλάσσονται στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου.

 

 

Φωτό: https://www.stratsiani.gr/index.php