Μενού Κλείσιμο

Πυργετός Λάρισας

Ο Πυργετός είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στους πρόποδες του Ολύμπου, στη βορειοανατολική πλευρά του νομού Λάρισας, σε μια περιοχή πλούσια σε βλάστηση. Η θέα που προσφέρει το χωριό προς τον κάμπο και το Δέλτα του Πηνειού είναι εντυπωσιακή. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Τεμπών και απέχει 36 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκου πασά και πήρε το όνομά του από έναν τούρκικο πύργο που υπήρχε στην περιοχή.

Στον Πυργετό δολοφονήθηκε το 1907 από τους τσιφλικάδες ο Μαρίνος Αντύπας, πρωτοπόρος αγωνιστής για την αγροτική μεταρρύθμιση στη Θεσσαλία. Στο κέντρο του χωριού έχει στηθεί ανδριάντας προς τιμή του.

Η κεντρική πλατεία του Πυργετού φέρει το όνομα του Βάιου Μαλλιάρα, συνθέτη και δεξιοτέχνη του κλαρίνου που ηχογράφησε περισσότερα από 2.000 δημοτικά τραγούδια, ο οποίος είχε γεννηθεί και έζησε στο χωριό.

Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με εικόνες Μακεδονικής τέχνης του 14ου αιώνα, τα γραφικά ξωκλήσια του που είναι χτισμένα σε όμορφες δασώδεις εκτάσεις και το Πετρογέφυρο, χτισμένο το 1726. Πρόκειται για μεγάλο πολύτοξο γεφύρι με ύψος περίπου 12 μέτρα και μήκος περίπου 40 μέτρα που γεφύρωνε τον Πηνειό και τα παλιότερα χρόνια συνέδεε το Ομόλιο με την περιοχή μετά την κοιλάδα των Τεμπών. Σήμερα σώζεται μόνο ένα τόξο του και ένα μικρό μέρος του καλντεριμιού στο τέλος του, που ήταν ο παλιός δρόμος προς τη Μακεδονία.

Ενδιαφέρουσα παραδοσιακή δράση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις γυναίκες του Πυργετού είναι η Γιορτή Πίτας, όπου φτιάχνονται παραδοσιακές πίτες με ντόπια υλικά και προσφέρονται στους επισκέπτες, ενώ ακολουθεί γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Φωτό: https://pirgetos.com/