Μενού Κλείσιμο

Ψέριμος

Η Ψέριμος, ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους, έχει μοναδική, γαλήνια ομορφιά. Χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα, με μαγευτικές πεντακάθαρες παραλίες που προσεγγίζονται με περπάτημα λίγων λεπτών, χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με πολλά ελαιόδεντρα. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με ακτοπλοϊκή σύνδεση από την Κάλυμνο και την Κω.

Η ιστορία της μας ταξιδεύει στα ομηρικά χρόνια, όταν αποτελούσε μαζί με τα γύρω νησάκια ένα σύμπλεγμα, τους «νήσους τε Καλύδνας» όπως μνημονεύονται από τον Όμηρο. Το όνομά της διατηρήθηκε το ίδιο μέσα στους αιώνες, καθώς ο Πλίνιος την αναφέρει ως Pserema. Η άλλη ονομασία του νησιού είναι Κάπαρη από το αρωματικό φυτό που αφθονεί στα εδάφη του.

Στους αρχαίους χρόνους ήταν ένας από τους δήμους της κοινοπολιτείας Κω και Καλύμνου και σε επιγραφή του 3ου αιώνα αναγράφεται ως Ψήριμος στον κατάλογο των αρχόντων της Κω, γεγονός που αποδεικνύει την εξάρτησή της από το νησί. Στα νεότερα χρόνια βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Οθωμανών, περιήλθε στα χέρια των Ιταλών το 1912 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1948 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στο νησί υπάρχουν κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού, όπως μέρη τοίχων, όστρακα από χρηστικά αγγεία, τμήματα ελληνιστικών βωμών, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και λείψανα παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Το βόρειο άκρο της Ψερίμου ονομάζεται «Άκρα Βασιλική» και το νοτιότερο «Άκρα Ρούσσα», ενώ ανάμεσά τους σχηματίζεται ο όρμος Βασιλική στα ανατολικά και ο όρμος της Ψερίμου στα δυτικά με το ομώνυμο χωριό στον μυχό του.

Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τη σπογγαλιεία και την κτηνοτροφία και το καλοκαίρι με τον τουρισμό.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ψέριμος έχει αρκετές παραλίες με άμμο, χαλίκι ή με μικρά βράχια, όλες με πεντακάθαρα νερά. Η πιο εύκολα προσβάσιμη είναι τα Αυλάκια που βρίσκονται στο λιμάνι. Οι υπόλοιπες ακρογιαλιές προσεγγίζονται με περπάτημα από 10 λεπτά έως μία ώρα, αλλά η ομορφιά τους αποζημιώνει τον πεζοπόρο που θα τολμήσει να τις ανακαλύψει.

Φωτό: http://www.kalymnosinfo.com/