Μενού Κλείσιμο

Ψάρι Μεσσηνίας

 

 Το Ψάρι, χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων στην περιοχή της ορεινής Τριφυλλίας, είναι ένα από τα περίφημα Σουλιμοχώρια ή Αρβανιτοχώρια. Αυτά τα χωριά πρωτοκατοικήθηκαν από τους Ντρέδες, απογόνους των αρχαίων Ιλλυριών Ελλήνων της Ηπείρου. Σήμερα, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Οιχαλίας και, κατά την απογραφή του 2011, αριθμούσε 465 κατοίκους.

Η αρχική θέση του χωριού ήταν 4 χιλιόμετρα ψηλότερα αλλά κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που κατέβηκαν χαμηλότερα και δημιούργησαν το Κάτω Ψάρι. Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από τον φεουδάρχη Ψάρη που πρωτοκατοίκησε στο μέρος.

Το Ψάρι χτίστηκε αργότερα από τα υπόλοιπα Σουλιμοχώρια ‒λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στα 1630‒ αλλά αναπτύχθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα στην Επανάσταση να είναι κεφαλοχώρι μαζί με τον Σουλιμά. Στο Ψάρι λειτούργησε ένα από τα πρώτα δημόσια σχολεία στην ελεύθερη Ελλάδα. Το 1892 συστάθηκε και σχολείο θηλέων, ενώ για πολλά χρόνια λειτούργησε σχολαρχείο.

Οι κάτοικοι του Ψαριού πολέμησαν γενναία σε όλους τους αγώνες του έθνους. Άλλωστε, Ντρες σημαίνει αντριωμένος, γενναίος. Και οι κάτοικοι των Σουλιμοχωρίων που κατάγονταν από τους Ντρέδες μάθαιναν από μικροί να σημαδεύουν, να χειρίζονται το γιαταγάνι και να αγωνίζονται για την ελευθερία. Στο Ψάρι τιμούν τους πεσόντες με ένα μεγαλόπρεπο ηρώο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Εκεί έχει τοποθετηθεί και η προτομή του οπλαρχηγού Γιαννάκη Γκρίτζαλη που ηγήθηκε της Μεσσηνιακής Επανάστασης το 1834. Κάθε χρόνο, μάλιστα, η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Ψάρι.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι ο αρχαιολογικός χώρος Μετσίκι όπου έχουν βρεθεί δύο Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι. Τα ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν ότι πρέπει να κατοικούνταν στην ύστερη εποχή του Χαλκού.

Όμορφη είναι και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό της που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.