Μενού Κλείσιμο

Προμύρι Μαγνησίας

To Προμύρι είναι ένα πανέμορφο πετρόχτιστο χωριό του Πηλίου με γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και περιβάλλεται από υπέροχο φυσικό τοπίο. Υπάγεται στον Δήμο Νότιου Πηλίου και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 377 κατοίκων.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό χτίστηκε τον 16ο αιώνα από κατοίκους του οικισμού Θεοτόκος, οι οποίοι επέλεξαν την ορεινή τοποθεσία επειδή ήθελαν να είναι αθέατοι από τους πειρατές.

Κύρια ασχολία των κατοίκων τα παλιά χρόνια ήταν η καλλιέργεια μεταξιού. Εκείνη την εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα, το Προμύρι άκμαζε και τότε χτίστηκαν πολλά από τα νεοκλασικά σπίτια που υπάρχουν ακόμη στο χωριό.

Από το κέντρο του χωριού φαίνεται το νησί της Σκιάθου και στην κεντρική πλατεία του δεσπόζει ένας αιωνόβιος πλάτανος. Οι δίδυμες αντικριστές πλατείες και οι δίδυμες σκεπαστές κρήνες χαρίζουν μια όμορφη νότα στο Προμύρι.

Στην παραλία της Θεοτόκου που βρίσκεται στο ακρωτήριο της Σηπιάδος έχουν βρεθεί ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα, ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου ή 6ου αιώνα με ψηφιδωτό δάπεδο και στον ίδιο χώρο σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Θεοτόκου χτισμένο στα 1807. Επίσης, υπάρχουν ίχνη του παλαιού κάστρου και αρχαίων τάφων. Σε μια πυκνόφυτη πλαγιά είναι χτισμένο το εντυπωσιακό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Μέσω μιας πανέμορφης ρεματιάς μπορεί να φτάσει ο φυσιολάτρης στο επίνειο του χωριού, τον Πλατανιά, ένα γραφικό ψαροχώρι με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή αμμουδιά.