Μενού Κλείσιμο

Προδρόμι Θεσπρωτίας

Το Προδρόμι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων στην περιοχή του Σουλίου συνδέοντας την Παραμυθιά με την Πρέβεζα μέσω της Γλυκής. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Σουλίου και έχει περίπου 450 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία του ήταν Βοϊνίκου αλλά μετονομάστηκε σε Προδρόμι από τη Μονή Βέλλιανης ή Ιωάννου του Προδρόμου που βρίσκεται κοντά του.

Στην περιοχή του Προδρομίου έχει έρθει στο φως Τύμβος του 4ου π.Χ. αιώνα με σημαντικά κτερίσματα. Το σπουδαιότερο εύρημα ήταν ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εικάζεται ότι ανήκε σε κάποιον αξιωματούχο, διακεκριμένο νεαρό πολεμιστή που σκοτώθηκε σε μάχη στην περιοχή. Ο εξοπλισμός που βρέθηκε ήταν δύο κράνη, ένας θώρακας, ένα ξίφος με τη θήκη του, μια χάλκινη τεφροδόχος κάλπη, κομμάτια από δύο διαφορετικά στεφάνια με χάλκινα φύλλα και πήλινους καρπούς από μυρτιά και βελανιδιά, επιχρυσωμένα. Σήμερα, το σύνολο του οπλισμού, και δη η πανοπλία, από τον τάφο του Προδρομίου αποτελεί βασικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Αξιόλογο σημείο που αποδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής είναι η ακρόπολη της Αρχαίας Ελέας, χτισμένη το 350 π.Χ. που βρίσκεται βορειοδυτικά του Άνω Προδρομίου.

Φωτό: Προδρόμι Θεσπρωτίας | Facebook