Μενού Κλείσιμο

Προδρόμι, Χανιά

Το Προδρόμι είναι οικισμός της κοινότητας Παλαιοχώρας Σελίνου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 520μ. και κατοικείται από 80 περίπου άτομα.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων το χωριό επισκέφτηκε ο αρχαιολόγος Πλάτωνας που έκανε ανασκαφές στον Άγιο Κήρυκα. Στη θέση αυτή αναφέρεται ότι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η αρχαία Λισσός. Ο αρχαιολόγος λοιπόν είχε πει τότε ότι όλη η περιοχή ήταν πολύ προοδευμένη και γι’ αυτό το χωριό ονομάστηκε Προδρόμι.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας εξαιτίας της εύφορης γης κατοικήθηκε από Τούρκους. Εδώ αναφέρεται ότι ζούσε και κάποιος Τούρκος Βαλής που ήταν κάτοχος μεγάλων εκτάσεων γης.

Αξιοσημείωτα είναι τα σπήλαια του χωριού, που μερικά απ’ αυτά είναι υπόγεια. Ένα απ’ τα σπήλαια αρχίζει απ’ τη μέση του χωριού και περνώντας ολόκληρο βουνό καταλήγει νότια στην περιοχή Βόθονα, σε απόσταση 1χλμ. Οι κάτοικοι λένε ότι άφησαν εδώ ζώα που βγήκαν στο άλλο μέρος. Το σπήλαιο αυτό είναι ανεξερεύνητο. Στα νότια του χωριού και σε απόσταση 3χλμ.υπάρχει άλλο σπήλαιο με ανεξερεύνητο βάθος που έχει σταλακτίτες.

Στη θέση Βούλισμα έχει γίνει μεγάλη καθίζηση του εδάφους. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η καθίζηση έγινε εξαιτίας κάποιου αφορισμού. Αυτοί που έκαναν τον αφορεσμό διέταξαν εκείνο το σημείο να βουλιάξει και από τότε λέγεται δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια τρύπα.

Το παλιό Προδρόμι δεν βρισκόταν στη σημερινή του θέση, αλλά σε μια περιοχή έξω από το χωριό. Εγκαταλείφθηκε όμως εξαιτίας της φοβερής πανούκλας που κυριολεκτικά το διέλυσε και κτίστηκε στη σημερινή του θέση.

Σ’ όλη την περιοχή όπου απλώνεται το χωριό υπάρχουν πολλές παλιές και βυζαντινές εκκλησίες όπως ο Άγιος Κήρυκας, ο Άγιος Χαράλαμπος ηλικίας 100 χρόνων, η βυζαντινή εκκλησία του 12ου με 13ου αιώνα η Γέννηση της Θεοτόκου όπου υπάρχουν τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και η παλιά τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης στην παλιά εκκλησία του Πέτρου και Παύλου διακρίνουμε παραστάσεις σε μάρμαρο και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Αξιόλογη είναι ακόμα και η παλιά τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.