Μενού Κλείσιμο

Πρίνος Μυλοποτάμου

Ο Πρίνος είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Μυλοποτάμου που απέχει 15,5 χμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται σε υψόμ. 40 μ. και έχει 204 κατοίκους. Το όνομα του το οφείλει στα δέντρα του πρίνου (είδος βελανιδιάς) που βρίσκονται στο χωριό.

Το χωριό πρέπει να υπήρχε επί Ενετοκρατίας μιας και αναφέρεται στις ενετικές απογραφές του «Καστροφυλακα».

Πάνω από το χωριό, στο λόφο του Κουλέ, βρίσκεται η Φανταξοσπηλιάρα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου και έχει είσοδο από το νότο. Παλιά αποτελούσε οχετό υπόγειας ροής νερού.

Μέσα στο σπήλαιο, που αποτελείται από σπάνια πετρώματα, βρέθηκαν σκεύη της ελληνιστικής περιόδου. Το σπήλαιο αποτελούσε τόπο λατρείας της αρχαίας πόλης Άριον ή Άγριον. Έξω από το σπήλαιο της γύρω περιοχής βρέθηκαν και όστρακα υστερομινωικής πεοιόδου.

Επίσης υπάρχει ένα φαράγγι το οποίο λέγεται Δρακόνερο γιατί έβγαινε μέσα από πέτρες χωρίς πόρους, που τις ονομάζουν δρακόνεια.

Στον καιρό της Τουρκοκρατίας ζούσαν εδώ δυο μπέηδες: ο Χαϊντέρης και ο Τζιτζαράπης. Το 1924 όμως έφυγαν οι Τούρκοι από το χωριό.

Στην πτώση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών (21 Μαΐου 1940) οι κάτοικοι σκότωσαν αρκετούς απ’ αυτούς. Αργότερα όταν καταλήφθηκε η Κρήτη, το χωριό κάηκε σε αντίποινα για τη συμμετοχή των κατοίκων του ενάντια στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.