Μενού Κλείσιμο

Πρινές Ρεθύμνης

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Βρίσκεται σε απόσταση 7 χμ. δυτικά του Ρεθύμνου και έχει υψόμετρο 210 μ. Στο χωριό ζουν σήμερα 370 κάτοικοι περίπου. Τα κυριότερα προϊόντα είναι το λάδι, τα κρασοστάφυλα και τα χαρούπια. Παράγονται επίσης σε μικρή ποσότητα κηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στην κοινότητα υπάγεται και ο μικρός οικισμός Βεδέροι με 30 κατοίκους περίπου.

Ο Πρινές ιδρύθηκε από τους κατοίκους των μικρών γειτονικών συνοικισμών Στιγγάνεβο, Κλωτζιανά και Κανέθα. Σύμφωνα με την παράδοση οι τρεις συνοικισμοί εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της πανώλης, που μάστιζε τις τότε περιοχές. Το χωριό υπάρχει κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρούν ενετικές επιγραφές. Ενετική επιγραφή υπάρχει επίσης στην κεντρική εκκλησία του χωριού.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας δε συνέβησαν ιδιαίτερα γεγονότα.

Στη Μάχη της Κρήτης πολέμησε σχεδόν όλο το χωριό και σκοτώθηκε ένας χωρικός. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έδρασε στον Πρινέ ομάδα αντίστασης με καπετάνιο το Χρήστο Τζιφάκη. Για αυτό το λόγο οι Γερμανοί θέλησαν δυο φορές να κάψουν το χωριό, αλλά με την παρέμβαση σημαντικών Ελλήνων δεν το πείραξαν.

Η πιο παλιά εκκλησία στον Πρινέ είναι ο Άγιος Νικόλαος. Κτίστηκε περίπου το 13ο αιώνα και είναι ρυθμού βασιλικής με αξιόλογο τέαπλο. Για την εικόνα του Αγίου Νικολάου υπάρχει ο ακόλουθος θρύλος. Κάποτε ένος κάτοικος του χωριού, ο Σταυριδάκης. πήρε μετά τη λιτάνευση, την εικόνα σπίτι του. Ύστερα από τρεις μέρες η εικόνα γύρισε πίσω μόνη της, ενώ ο Σταυριδάκης ξεψύχησε.

Περίπου στο κέντρο του χωριού βρίσκεται Γ εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, πολιούχου του χωριού. Άλλη εκκλησία είναι η διμάρτυρη Άγιος Αντώνιος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Στο νεκροταφείο υπάρχει ακόμα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και σε μικρή απόσταση από το χωριό το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.