Μενού Κλείσιμο

Πρινές Επάνω Χωριού, Χανιά

Ο Πρινές είναι οικισμός της κοινότητας Επανωχωρίου Σελίνου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού και κατοικείται από 135 περίπου άτομα. Είναι κτισμένος σε μια αρκετά εύφορη περιοχή με πολλές κρυστάλλινες πηγές. Τα σπουδαιότερα προϊόντα του είναι τα κτηνοτροφικά και το λάδι.

Τ΄ όνομά του είναι φυτονυμικό και προήλθε από τους πολλούς πρίνους που υπάρχουν στην περιοχή.

Το χωριό πρέπει να υπήρχε από τη βυζαντινή εποχή, γεγονός που μαρτυρούν οι τρεις βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες της περιοχής, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, οι Άγιοι Απόστολοι και ο Άγιος Γεώργιος. Όμως το χωριό δεν αναφέρεται από τον «Καστροφύλακα» γιατί την εποχή εκείνη ίσως να είχε άλλη ονομασία.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας ήταν έδρα αιμοβόρων γενίτσαρων. Οι πιο άγριοι απ’ αυτούς ήταν οι Βεργέρηδες, οι Λουλούδηδες, οι Λούκηδες και οι Ζερβοί. Στην Επανάσταση του 1821 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε εντελώς από τους Τούρκους.

Από τον Πρινέ κατάγονταν ο οπλαρχηγός Παπαδαναγνώστης, που έδρασε κατά την επανάσταση του 1866 και ο Αντώνης Μαρκουλάκης που σκοτώθηκε το 1897 κατά την επανάσταση του Καντάνου.’ Ένα όμορφο λαϊκό τραγούδι της περιοχής λέει σχετικά:

«Μέσα στ’ Αvισαράκι πρωί πρωί

Πολεμιστής σκοτώθn ώριο παιδί

Σαv δεκαφτά χροvώ το, vέος αvθός

Πριvέ Λάκκο Σγουράφο είχε χωριό

Αvτώvn Μαρκουλάκn τ’ ονομάζανε

όλοι γvώριμοί του έτσι τov κράζαvε»

Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Γιαννιακοί, οι Μαρκογιώργηδες, οι Μιχελάκηδες,οι Παπασταματάικηδες, οι Χαλακατέβηδες, οι Αντωνακάκηδες, οι Δοξάκηδες, οι Καλαμάρηδες, οι Μαρκάκηδες, οι Μαρκαντωνάκηδες, οι Μακριμανώληδες και οι Μπαστάδες.

Στα βορειοδυτικά του χωριού υπάρχουν τα χαλάσματα κάποιου παλιού κτιρίου, που λέγεται ότι ανήκε σε κάποιο Τούρκο αγά που είχε το όνομα Αμέντ. Επίσης σε μια τοποθεσία κοντά στο χωριό υπάρχουν πολλά μικρά σπήλαια που λέγονται σπηλιάρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η «Συκότρυπα».

Εκτός από τις εκκλησίες που προαναφέραμε θα συναντήσουμε ακόμα εδώ και τις σχετικά καινούριες εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ακόμα στον Πρινέ και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Μακρύ Κυνήγι υπάρχουν πολλές πέρδικες και λαγοί κι ολόκληρη η περιοχή είναι παράδεισος για τους κυνηγούς.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.