Μενού Κλείσιμο

Πραστείο Πάφου, Κύπρος

Πραστείο Πάφου, Κύπρος

Χτισμένo σε υψόμετρο 300 μέτρων, το Πραστειό είναι ένας μικρός οικισμός με λίγους κατοίκους, κοντά στον Διάριζο ποταμό και πάνω στη διαδρομή που οδηγεί στα βουνά του Τροόδους.

Η ονομασία Πραστειό προέρχεται από τη γαλλική μεσαιωνική λέξη Prasti που σημαίνει χωράφι. Πιθανόν είναι ότι η ονομασία είναι καθαρά ελληνική, από τα βυζαντινά χρόνια. Προέρχεται από τη λέξη προάστειον =  οικισμός κοντά στη πόλη (προ του άστυ).

Η κοιλάδα Διαρίζου είναι ενταγμένη στο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή και είναι τόπος προσέλευσης ντόπιων και ξένων επιστημόνων (γεωλόγων, εντομολόγων, πτηνολόγων, βοτανολόγων και πολλών άλλων). Περιλαμβάνει περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με τεράστια ιστορική και πολιτισμική σημασία.

Στα 2 χιλιόμετρα συναντώνται οι Βράχοι των Χασαμπουλιών ή «Κουρτελόροτσος», ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο με ογκώδεις πέτρες ανακρυσταλλωμένου ασβεστόλιθου κοραλλιογενούς προέλευσης, που δεσπόζουν σχεδόν στη μέση του δρόμου.

Υπάρχει ένας θρύλος που επιβιώνει μέχρι σήμερα και αποτέλεσε φόβητρο για τους κατοίκους και τους περαστικούς τα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Τα Χασαμπουλιά ήταν μια οικογένεια Τουρκοκυπρίων που κατάγονταν από την Επισκοπή Λεμεσού και κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής, μετοίκησαν στα γειτονικά Μαμώνια. Οι Βράχοι των Χασαμπουλιών, είναι το σημείο όπου τα 3 αδέρφια κρύβονταν και έκλεβαν τους περαστικούς. Σήμερα είναι δημοφιλής τοποθεσία για τους λάτρεις της αναρρίχησης και συναντάται πάνω στη διαδρομή λίγο μετά τα Κούκλια και στον παλιό δρόμο που ενώνει τα Μαμώνια με τον Άγιο Γεώργιο Πάφου, την Τραχυπέδουλα και το Κιδάσι.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην περιοχή είναι η Παναγία του Σίντη, ένα από τα αυθεντικότερα δείγματα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Ανήκει στον κατάλογο προστασίας της UNESCO. Η Παναγία του Σίντη αποτελεί έναν ανοιχτό μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία.

Φωτογραφία: https://www.bigcyprus.com.cy/el/destinations/prasteio-kellakioy/prasteio-kellakioy