Μενού Κλείσιμο

Πρασιές Ρεθύμνης

Οι Πρασιές είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Βρίσκεται σε απόσταση 11 χμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και έχει υψόμετρο 360 μ. Στο χωριό ζουν σήμερα 150 κάτοικοι περίπου.

Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι και τα κηπευτικά. Παράλληλα καλλιεργούνται λίγα κρασοστάφυλα και φρούτα. Η κτηνοτροφία δεν είναι αναπτυγμένη. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές δυο μικρών καταπράσινων λόφων και γι αυτό ονομάστηκε Πρασιές.

Η παράδοση συνδέει το σημερινό χωριό με το παλιότερο Βοκρού. Αυτό ήταν -σύμφωνα με το θρύλο – ένα κοντινό χωριό που αφανίστηκε από την πανώλη. Επέζησαν μόνο μια γριά με το γιο της. Αλλά και αυτοί το εγκατέλειψαν και οδηγημένοι από μια εικόνα της Παναγίας εγκαταστάθηκαν πρώτοι στις σημερινές Πρασιές. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία Παναγία η Μυρτιδιώτισσα.

Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Τζεδάκηδες. οι Σαριδάκηδες, οι Περράκηδες, οι Γεωργουδάκηδες, οι Μιχελιουδάκηδες κ.α.

Στα μέσα του 19ου αιώνα έζησε στις Πρασιές ο Σταύρος Μιχελιουδάκης, γνωστοτερος σαν καπετάν Σταυρουλης Ήταν φόβος και τρόμος για τους Τούρκους, θρύλος για τους κατοίκους του χωριού. Οι χωρικοί διηγούνται πολλά περιστατικά από τη ζωή του καπετάνιου που ζύγιζε μόνο 28 οκάδες. Χαρακτηριστικός ήταν και ο θάνατος του: Τραυματισμένος θανάσιμα από τους Τούρκους, χώθηκε σε μια τρύπα στο έδαφος, που μόλις τον χώραγε. Όταν κατάλαβε το τέλος τους, έδεσε το κορδόνι του παπουτσιού του με τη σκανδάλη του ντουφεκιού του. Μόλις τον βρήκε κάποιος Τούρκος, τράβηξε το όπλο του, χτυπήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε. Στη θέση Κληματερή υπάρχει ακόμα η τρύπα του Σταυρούλη.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1943. τη μέρα της γιορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. οι Γερμανοί συνέλαβαν με μπλόκο και σκότωσαν επιτόπου τον αγωνιστή της Αντίστασης Μανόλη Περράκη. Αργότερα σκότωσαν άλλα τρία άτομα κι έστειλαν 23 άντρες ομήρους στη Γερμανία από τους οποίους επέστρεψαν μόνον έξι.

Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται το Πρασιανό φαράγγι, που διασχίζεται από τον ποταμό Πλατανιά. Είναι φημισμένο για ένα σπήλαιο, στο οποίο ζουν χιλιάδες περιστέρια. Κοντά στο χωριό υπάρχει και η σπηλιά Πιατσίδα, που είχε παλιά πολλούς κρυστάλλους. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν καταστραφεί.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στις Πρασιές υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή μια και πολλοί άρρωστοι γιατρεύτηκαν με τη βοήθεια της. Λέγεται ακόμα ότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η εικόνα είχε μεταφερθεί στη Ρωσία.

Στις Πρασιές υπάρχει επίσης η παλιά δίκλιτη εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα και Άγιος Χαράλαμπος και το παλιό ξωκλήσι Άγιος Ιωάννης στην τοποθεσία Δαφνέ. Πριν από 50 περίπου χρόνια κτίστηκε ο Άγιος Αντώνιος, η κεντρική εκκλησία του χωριού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.