Μενού Κλείσιμο

Πρασιά Ευρυτανία

Η Πρασιά είναι ορεινός οικισμός της Ευρυτανίας, χτισμένο στα Δυτικά Άγραφα σε υψόμετρο 882 μέτρων και νότια της κορυφής Λακκώματα (υψομ. 1883 μ.) ενώ νότια του χωριού περνάει ο χείμαρρος Πρασιάς Αχελώος.

Αποτελείται από τους οικισμούς Κυπαρίσσι (υψόμετρο 760 μ.), Φουσιανά (υψόμετρο 750) μ..), Βασιλέσι (έχει υψόμετρο 1029 μ.), Μεταξάδες (υψόμετρο 776 μ.) και Πρόδρομο (υψόμετρο 806 μ.).

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ζελενίτσα που στα Σλάβικα σημαίνει πρασινάδα. Η σημερινή ονομασία της οφείλεται στη μορφολογία της περιοχής που έχει συνεχόμενες κλιμακωτές πεζούλες σε μορφή πρασιάς.

Ο οικισμός Κυπαρίσσι πήρε το όνομά του από το μεγάλο κυπαρίσσι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Εκεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς προφήτεψε επί Τουρκοκρατίας: «Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή, η Ελλάς θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από τη ρίζα του η Ελλάς δεν θα ελευθερωθεί». Το κυπαρίσσι, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, έχει ανακηρυχτεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1938 και είναι μονόκογχη, χωρίς τρούλο σε ρυθμό βασιλικής. Στον οικισμό υπάρχει επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία της Γέννησης του Χριστού με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες 17ου αιώνα, αλλά και αρκετά ερειπωμένα ξωκλήσια. Στη θέση Κάστρο έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα και θεμέλια αρχαϊκού οικισμού.

Στα Φουσιανά υπάρχει η παλιά Εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου με αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες του 1679 στο ιερό Βήμα και στο γυναικωνίτη. Η εκκλησία αυτή ανήκει στο παλιό μοναστήρι της Παναγίας που πυρπολήθη

κε το 1823 από τον Σκόνδρα Πασά.

 

Το Βασιλέσι φέρεται ως πρωτεύουσα των αρχαίων Αγραίων, γεγονός που πιστοποιούν τα πολλά αρχαία ευρήματα, που δυστυχώς κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές. Στον οικισμό αυτό υπάρχει το εκκλησάκι

Το Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά στην Πρασιά.

του Αγίου Αθανασίου που ανήκει στο ομώνυμο μοναστήρι που έχει επιγραφή 1652 και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου με εικόνες από το 1602. Το πανηγύρι που γίνεται στον Άη Δημήτρη δίνει την ευκαιρία σε πολλούς ξενιτεμένους να γυρίσουν αυτή τη μέρα στην Πρασιά και να ανταμώσουν με τους χωριανούς τους. Πάνω από το Βασιλέσι υπάρχει η «Γυφτοσπηλιά», όπου τον Ιούλιο του 1823, ο Καπετάν Θανάσης Τσάκας από το Μοναστηράκι των Αγράφων, χτύπησε σε ενέδρα με 30 κλέφτες, την στρατιά του Μουσταή πασά της Σκόνδρας, ο οποίος κατέστρεφε τα πάντα στο διάβα του για το Μεσολόγγι.

Οι Μεταξάδες οφείλουν την ονομασία τους στην παλιά ασχολία των κατοίκων που ήταν η καλλιέργεια μεταξιού. Ο οικισμός έχει πολλά νεόχτιστα σπίτια.

Ο Πρόδρομος οφείλει την ονομασία του τους δύο ομώνυμους ναούς του, τον νεόχτιστο στο κέντρο του χωριού, που είναι αφιερωμένος στη Γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου και στον ναό νότια του χωριού, που είναι αφιερωμένος στην Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου. Στον δεύτερο ναό λειτούργησε παλιό μοναστήρι, το οποίο καταστράφηκε το 1823 από τον Σκόνδρα πασά. Οι κάτοικοι του χωριού αναβιώνουν κάθε χρόνο την ημέρα της 29ης Αυγούστου παραδοσιακό πανηγύρι με μεγάλη λαμπρότητα. Ετοιμάζουν φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα και με παρέα το καλό κρασί χορεύουν στο αλώνι του παλιού ναού.

Σε όλη την περιοχή της Πρασιάς έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα νερόμυλοι, πηγές με δροσερό νερό και βρύσες.