Μενού Κλείσιμο

Πρασές, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων και σε απόσταση 30χλμ. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 520μ. και σύμφωνα με την απογραφή του 1981, η κοινότητα έχει 338 κατοίκους. Το χωριό Πρασές 204, τα Νέα Ρούματα 93 και το χωριό Χωστή 41. Τα κύρια προϊόντα του, είναι λάδι, κάστανα, σταφύλια, καρύδια, πορτοκάλια, κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά είδη.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην πολλή πρασινάδα που διαθέτει. Το χωριό κτίστηκε επί ενετικής εποχής. Οι κάτοικοι είναι γνήσιοι Κρητικοί. Παλιότερες οικογένειες είναι οι Παπαδοκάκηδες, οι Κοτσάκηδες και οι Κουκουράκηδες.

Γύρω στα 1800 εμφανίστηκαν στο χωριό Πρασέ της ορεινής δυτικής Κυδωνίας, οι ανδριωμένοι αδελφοί Μανόλης, Μιχάλης και Γιώργης Κοκολάκης και δυο πρωτοξαδέρφια τους ο Γιάννης και ο Παναγιώτης, από τους πιο διαλεκτούς χαΐνηδες της εποχής εκείνης.

Ο Μανόλης Κοκολάκης που λεγόταν και Κοκολομανόλης είναι από τις ευγενέστερες και ηρωικότερες επαναστατικές φυσιογνωμίες της Κυδωνίας. Εργάστηκε ακούραστα και – αθόρυβα για την προετοιμασία της επανάστασης με πίστη και ενθουσιασμό.

Το σπήλαιο Ελληνότρυπα βρίσκεται στην τοποθεσία Πρασιανό Φαράγγι. Υπάρχει ένα ποτάμι, που πηγάζει από το όρος Πηγάδι και χύνεται στον Ταυρωνίτη. Το βουνό Πύργος οφείλει την ονομασία του στους πολλούς τούρκικους πύργους.

Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη, που βρισκόταν στο χωριό Πέτρα ερχόταν στον Πρασέ, όπου έκτισαν την εκκλησία. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι στην τοποθεσία Ανθρώπου Κεφαλή πάλεψε ο Δαβίδ με το Γολιάθ.

Εκκλησίες του Πρασέ είναι η Παναγία, η Αγία Ειρήνη, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος, ναός Βυζαντινής εποχής με βυζαντινές εικόνες που μόλις διακρίνονται.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.