Μενού Κλείσιμο

Πραγγί Έβρου

 

 

Το Πραγγί είναι χτισμένο ανάμεσα σε μεγάλα λιβάδια στις όχθες του ποταμού Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Απέχει 8 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο και ο πληθυσμός του φτάνει περίπου τους 300 κατοίκους.

Κοντά στο χωριό, ανασκαφή έχει φέρει στο φως καθολικό, παρεκκλήσια, αυλή και ταφές από μικρό νεκροταφείο των βυζαντινών χρόνων. Πιθανολογείται ότι αρχικά υπήρχε στην περιοχή μοναστήρι που χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε περί το 1360-1370, δηλαδή προς το τέλος της υστεροβυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Τουρκοκρατίας. Μετά την ερήμωση του μοναστηριού, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Το χωριό είναι τόπος επίσκεψης πελαργών και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο σε μια έκταση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ 30 μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά έτοιμη ώστε να μπορούν να μένουν οι πελαργοί και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές. Κάθε χρόνο, μάλιστα, τον Μάρτιο, διοργανώνεται η Γιορτή των Πελαργών, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες υποδέχονται την αναγέννηση της φύσης, τον ερχομό της Άνοιξης και μαζί της των πελαργών με διάφορες εκδηλώσεις.