Μενού Κλείσιμο

Πούλιθρα

Τα Πούλιθρα είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα, σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με πολύ πράσινο και ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Απέχει 9 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Έχει 414 κατοίκους  σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Η ονομασία Πούλιθρα προέρχεται από παραφθορά της αρχαίας ονομασίας Πολίχνη ( Πούλιχρα στα Τσακώνικα). Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, η αρχαία κώμη Πολίχνη που μνημονεύεται από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο τοποθετείται στην περιοχή των σημερινών Πούλιθρων. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού.

Ο λόφος Βίγλα με υψόμετρο 159 μ. δεσπόζει στη γύρω περιοχή και στον όρμο των Πουλίθρων. Στην κορυφή του και γύρω από αυτήν σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού. Το τείχος της δυτικής πλευράς χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιν. π.Χ. Μέσα στο περίβολο, υπάρχουν μεγάλοι αναλημματικοί τοίχοι. Στους μεσαιωνικούς χρόνους κτίσθηκε στην κορυφή του λόφου ένας τετράγωνος πύργος που πιθανότατα χρησίμευε ως παρατηρητήριο.

Το χωριό με την σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε περίπου το 1850 και οι κάτοικοι άρχισαν να καλλιεργούν ελιές και χαρουπιές. Σήμερα, τα Πούλιθρα φημίζονται για τα όμορφα σπίτια και αρχοντικά τους που ακολουθούν την τυπική κυνουριακή αρχιτεκτονική. Ο οικισμός αποτελείται από δύο συνοικίες, μία παραθαλάσσια και μία που βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την παραλία.

Η παραλία είναι βοτσαλωτή και το καλοκαίρι παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Στο τέλος της προκυμαίας υπάρχει γραφικό λιμανάκι με ωραία θέα προς τη θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Στο μέσο του οικισμού βρίσκεται το σπήλαιο «Μάνα» μήκους περίπου 1,5 χλμ. που είναι πλημμυρισμένο με νερό γι’ αυτό και η πρόσβαση γίνεται μόνο από σπηλαιολόγους. Το νερό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης των Πουλίθρων πηγάζει από το βουνό, αλλά δεν έχει χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης, το νερό αυτό τροφοδοτούσε και τον νερόμυλο του χωριού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Πούλιθρα περιλαμβάνονται στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 που εκτείνεται από τις όχθες του Μυρτώου Πελάγους, κοντά στα Πούλιθρα και το Λεωνίδιο, διασχίζει την περιοχή που βρίσκεται η Μονή της Έλωνας και καταλήγει στον Κοσμά.