Μενού Κλείσιμο

Ποταμιά Αρκαδίας

Η Ποταμιά είναι ημιορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Είναι χτισμένη σε κατάφυτη τοποθεσία  στο πλάι της ανατολικής όχθης του  Καρνίωνα, παραποτάμου του Αλφειού και από εκεί πήρε και το όνομά της. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μεγαλόπολης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 118 κατοίκους.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά από την προϊστορική ή πρωτοϊστορική περίοδο, όπως αποδεικνύεται από τον διπλό ορειχάλκινο πέλεκυ που βρέθηκε στη περιοχή «Βάλτος» και χρονολογήθηκε στην Μυκηναϊκή εποχή (15ος–12ος αιώνας π.Χ.) καθώς επίσης και από τα διάφορα ευρήματα, παλαιολιθικά, νεολιθικά και δείγματα κεραμικής που βρέθηκαν στη θέση «Παλαιόσπιτο», 800μ. περίπου νοτιοδυτικά του δρόμου που οδηγεί στην Ελληνίτσα.. Ο Παυσανίας ανέφερε στα Αρκαδικά ότι στους ιστορικούς χρόνους η περιοχή υπαγόταν στην Κρωμίτιδα, περιοχή της Αιγίτιδας χώρας και κατά τους επόμενους χρόνους δέθηκε με την μοίρα όλων των Αρκάδων στους αγώνες τους κατά των Σπαρτιατών, μέχρι την υποταγή τους στη Ρώμη. Η ακμή της άρχισε τα τελευταία βυζαντινά χρόνια με τους Παλαιολόγους που κυριάρχησαν στο Λεοντάρι.

Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό  βρίσκεται ο ερειπωμένος οικισμός Χουντάλου με το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που είναι γνωστό και ως μονή Χουντάλου. Η μονή έπαιξε μεγάλο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 και πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1825. Μία μικρή πεζοπορία οδηγεί στην εγκαταλειμμένη μονή της Παναγίας Χουντάλλου και στα ασκηταριά του Αγ. Νίκωνα και της Ζωοδόχου Πηγής. Τα ασκηταριά βρίσκονται μέσα σε σπηλιές και έχουν όμορφα τέμπλα και αξιόλογες αγιογραφίες. Πιθανολογείται ότι ένας σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους του Χουντάλου να μετακινηθούν στην Ποταμιά. Έτσι, με την έκρηξη της Επανάστασης η Ποταμιά παρουσιάζεται ως μικρός συνοικισμός για να μεγαλώσει τα μετεπαναστατικά χρόνια.

Η  κεντρική εκκλησία της Ποταμιάς είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου ενώ ο κοιμητηριακός ναός είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Τον Αύγουστο διοργανώνονται στο χωριό τα «Παρράσια», παραδοσιακές εκδηλώσεις από τον τοπικό Σύλλογο Ποταμιτών. Πρόκειται για λαϊκές γιορτές λόγου, τέχνης και ψυχαγωγίας, που αναφέρονται στην μακρόχρονη παράδοση της περιοχής της Φαλαισίας και της Αρκαδίας.