Μενού Κλείσιμο

Πόρτο Χέλι Αργολίδας

 

 

To Πόρτο Χέλι, από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αργολίδας, είναι χτισμένο γύρω από ένα φυσικό λιμάνι, πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης των Αλιέων. Ο οικισμός των 1.899 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ερμιονίδος, διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και προσελκύει πλήθος παραθεριστών.

Η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά της αρχαίας πόλης Αλιείς (Χαλιείς, Χέλι), η οποία όφειλε το τοπωνύμιό της στην ιδιότητα των κατοίκων της οι οποίοι ήταν αλιείς της πανάκριβης πορφύρας. Αρχικά ο οικισμός ονομαζόταν Χέλι, αλλά προστέθηκε η λέξη Πόρτο επειδή διέθετε λιμάνι, έτσι ώστε να ξεχωρίζει από το κοντινό χωριό με την ίδια ονομασία, το σημερινό Αραχναίο.

Απέναντι από τον οικισμό βρίσκονται ερείπια της μισοβυθισμένης πόλης των Αλιέων, ενώ έχουν διασωθεί τμήματα αμυντικών τειχών των κλασικών χρόνων και τμήμα της Ακρόπολης που χρονολογείται γύρω στο 436 π.Χ.

Τον 18ο αιώνα οι Ιταλοί το αποκαλούσαν Porto Bizanto  και αποτελούσε ένα ασφαλές λιμάνι για τους ναυτικούς του Κρανιδίου και της Ερμιόνης. Αρκετοί κάτοικοί του προήλθαν από την απέναντι ανατολική ακτή της Πελοποννήσου και ασχολούνταν με την αλιεία. Τη δεκαετία του 1960 ο οικισμός άρχισε να δέχεται Αθηναίους που επέλεξαν να χτίσουν εκεί τις παραθεριστικές τους κατοικίες και αργότερα να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κοντά στον οικισμό υπάρχουν ωραίες παραλίες με καταγάλανα νερά, ενώ σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται η Κόστα από την οποία γίνεται η θαλάσσια πρόσβαση στις Σπέτσες. Στην πίσω πλευρά του Πόρτο Χελίου απλώνεται η λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας με τα ιαματικά νερά της, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελούσε το αγαπημένο καταφύγιο των Βερβερίνων πειρατών.

Το Πόρτο Χέλι φημίζεται για τις καρναβαλικές του εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι, καθώς και για τη Ναυτική Εβδομάδα με αγώνες ιστιοπλοΐας, ιστιοσανίδας, σκι και πόλο που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, τον Ιούλιο.