Μενού Κλείσιμο

Πόρος Λευκάδας

Ο Πόρος είναι χτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λευκάδας, στη δυτική πλευρά του όρους Καμπί και κοντά στη θάλασσα, παρόλο που είναι αθέατος από αυτήν λόγω του φόβου των πειρατών που υπήρχε τα παλιά χρόνια. Απέχει 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας.

Το όνομά του οφείλεται πιθανότατα στην τοποθεσία του πάνω στο βουνό, το οποίο είναι γεμάτο από πόρους, δηλαδή τρύπες, με τρεχούμενα νερά.

Από την περίοδο της Ενετοκρατίας το χωριό φημίζονταν για τους μαχαιροποιούς του και τα μαχαίρια ήταν τόσο ξακουστά ώστε όλα τα λευκαδίτικα μαχαίρια αναφέρονταν ως Πορσάνικα.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Πόρου είναι τα ερείπια ενός μεσαιωνικός πύργου – παρατηρητηρίου που χρονολογείται μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. και το αρχικό του ύψος υπολογίζεται να ήταν πάνω από 7 μέτρα. Κοντά του σώζονται λείψανα ενός αρχαίου ελαιοτριβείου και δεξαμενής του 2ου αι. π.Χ. Αξιόλογες εκκλησίες του χωριού είναι η Ανάληψη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και η ενοριακή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με ένα από τα ψηλότερα κυπαρίσσια του νησιού στον περίβολό της.

Κάτω από το χωριό απλώνεται η παραλία Μικρός Γιαλός με άσπρα βότσαλα και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.