Μενού Κλείσιμο

Ποντοκώμη Κοζάνης

Η Ποντοκώμη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 710 μέτρων στους πρόποδες της οροσειράς του Σινιάτσικου (Άσκιο) ανάμεσα στις πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων και από τις δύο. Το 2007 η ΔΕΗ αποφάσισε την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή και τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης σε νέο οικισμό που θα δημιουργηθεί σχεδόν 18 χιλιόμετρα μακριά από τον σημερινό οικισμό και θα ονομαστεί Νέα Ποντοκώμη. Μέχρι σήμερα η μετεγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί και η παράδοση του νέου οικισμού με ολοκληρωμένες τις απαραίτητες υποδομές πήρε παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Ο οικισμός αριθμεί, σύμφωνα με τη απογραφή του 2011, 1.116 κατοίκους.

Το χωριό δημιουργήθηκε σταδιακά από το 1922 με την άφιξη των πρώτων προσφύγων. Μέχρι τότε κατοικούσαν εκεί λίγοι Τούρκοι κάτοικοι. Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια, καθώς οι εργασίες της ΔΕΗ έφεραν στο φως ίχνη οικισμού που χρονολογείται γύρω στο 6.500 π.Χ.

Πολλοί κάτοικοι από την Ποντοκώμη συμμετείχαν στον αντιστασιακό αγώνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Η Ποντοκώμη είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος οικισμός που διαθέτει όλες τις υποδομές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων σε όλους τους τομείς. Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν οι καλλιέργεια σιτηρών και καπνού, ενώ σήμερα οι περισσότεροι εργάζονται στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Φωτό: https://www.facebook.com/pontokomi/