Μενού Κλείσιμο

Πολυκάρπη Πέλλας

H Πολυκάρπη (ή το Πολυκάρπι) είναι χωριό του Δήμου Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 160 μέτρων και έχει όμορφα διώροφα σπίτια με κεραμίδια,  καταπράσινες αυλές και γραφικές εκκλησίες. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.049 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Διάφορα ευρήματα στην περιοχή αποδεικνύουν ότι κατοικήθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Στις αρχές του 20ού αιώνα το χωριό, που τότε ονομαζόταν Πόλιανη, είχε μικτό μουσουλμανικό και χριστιανικό πληθυσμό σλαβικής καταγωγής, με πλειοψηφία μουσουλμάνων (1.300 έναντι 100 χριστιανών). Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.439 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 1.178 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν περίπου 300 προσφυγικές οικογένειες. Οι νέοι κάτοικοι ήρθαν από την Προύσσα και το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και μετονόμασαν το χωριό σε Πολυκάρπη. Ήταν άνθρωποι εργατικοί που αγωνίστηκαν και ρίζωσαν στο νέο τόπο, ασχολούμενοι αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πλούσιος κάμπος της Πολυκάρπης παρήγαγε τότε λίγα καπνά, δημητριακά, σταφύλια και το γνωστό τσίπουρο της Πολυκάρπης. Σήμερα, προστέθηκαν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια, σπαράγγια και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Στολίδι του χωριού είναι το νεοκλασικού ρυθμού Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε το 1936. Από το χωριό διαρρέει ποτάμι που το χωρίζει στα δύο και τα παλιότερα χρόνια είχε συνέχεια νερό. Ο Ιερός Ναός του χωριού που χτίσθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στον λόφο πάνω από την Πολυκάρπη έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στην Πολυκάρπη πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την Κυριακή μετά τη 14η Σεπτεμβρίου, εκδήλωση μνήμης για τους μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.