Μενού Κλείσιμο

Πολύανθος Ροδόπης

Ο Πολύανθος είναι ένα από τα χωριά του Δήμου Ιάσμου, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν αρμονικά. Χτισμένος στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 34 χιλιόμετρα από την Ξάνθη και αριθμεί περίπου 700 κατοίκους.

Στο χωριό κατοικούν μουσουλμάνοι Πομάκοι που εγκαταστάθηκαν από τα ορεινά του Παπικίου Όρους μετά το 1949, όπως και Κιπτοί, Ρομά και Τουρκοφανείς. Από το 1922 εγκαταστάθηκαν στο χωριό και Έλληνες χριστιανοί, όπως 2-3 οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία, 2-3 οικογένειες από τη Γέννα Βιζύης και άλλα μέρη της Αν. Θράκης, 2-3 οικογένειες από τη Λάιστα της Ηπείρου, 5 σόγια Σαρακατσάνων που εγκαταστάθηκαν μετά το 1948 και άλλοι από το Στρατηγείο (Αχμέτ – Μπέη) Αρκαδιούπολης 40 Εκκλησιών Αν. Θράκης.

Το χωριό, το οποίο παλιότερα ονομαζόταν Ναρλίκιο, έχει πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στην περιοχή του Πολύανθου έχει βρεθεί μαρμάρινος φαλός από ιερό του 3ου π.Χ. αιώνα που εκτίθεται στο Μουσείο της Κομοτηνής. Η θέση του πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό, τον καθιστούσε έναν οικισμό πολύ μεγάλης εμπορικής, οικονομικής και πολιτισμικής σημασίας για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Λίγα μέτρα έξω από τον σημερινό οικισμό, πάνω σε κωνικό λόφο, σώζονται ερείπια βυζαντινού κάστρου με ίχνη κατοίκησης από την κλασική εποχή.  Στην περιοχή του κάστρου έχουν ανευρεθεί ερείπια μεσαιωνικής τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και νεκροταφείου της ίδιας περιόδου, που δείχνουν ότι γύρω από το κάστρο υπήρξε ευρύτερος οικισμός.

Εντυπωσιακή είναι η βυζαντινή γέφυρα που κοσμεί την περιοχή και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που χτίστηκε από Ηπειρώτες μάστορες δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Κομψάτο σε μία τοποθεσία με οργιαστική φύση και τρεχούμενα νερά.  Το γεφύρι ήταν τρίτοξο με δυο μεσόβαθρα και δυο ακρόβαθρα και κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή. Σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο. Το μεσαίο τόξο ελαφρώς υπερυψωμένο ήταν το μεγαλύτερο. Έχει άνοιγμα 21,80 μ. και ύψος 12 μ., ενώ το ανατολικό έχει άνοιγμα 17 μ.

Φωτό: Η βυζαντινή γέφυρα του Πολύανθου https://inkomotini.news/